Izjemen temperaturni preobrat: na Lisci je bilo zjutraj že 21 stopinj

Slovenija 29. Okt 202220:04 > 30. Okt 2022 08:29 0 komentarjev
Vogel
PROFIMEDIA

Čeprav smo v meteorološko jesen vstopili pred slabima dvema mesecema, se ta podatek ne odraža na dnevnih temperaturah, ki smo jih priča v zadnjih dneh. Na najvišji ležeči meteorološki postaji Kredarica so včeraj tako namerili 12,4 stopinje Celzija, danes pa ob pol osmih zjutraj na Lisci , ki leži na 947 metrih nadomorske višine, že 21 stopinj Celzija. "Zlasti v višjih legah je ob soncu izjemno toplo, celo sredi poletja bi bile te temperature visoke," so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Letošnja jesen nas poleg suhih in sončnih dni, razvaja z lepim vremenom tudi v višjih legah. Na Voglu na nadmorski višini 1517 metrov so včeraj tako izmerili 20,7 stopinje Celzija, na Krvavcu pri 1742 metrih nadmorske višine pa 18,9 stopinje Celzija. Danes pa so na Lisci, ki leži na 947 metrih nadmorske višine, že ob pol osmih zjutraj namerili neverjenih 21 stopinj Celzija.

Na najvišje ležeči meteorološki postaji Kredarica (2513 metrov nadmorske višine) je bila včeraj najvišja izmerjena dnevna temperatura 12,4 stopinje Celzija. “Zlasti v višjih legah je ob soncu izjemno toplo, celo sredi poletja bi bile te temperature visoke,” so ob prestavitvi podatkov na Twitterju zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Po napovedih Arsa bo vreme tudi v prihodnjih dneh ponovno zelo primerno za odhod v hribe in gore, saj bo ves čas pretežno jasno. Veter bo šibak, še naprej pa bo tudi zelo toplo za ta čas.

“Na 1500 metrov nadmorske višine bo sredi dneva temperatura okoli 16, na 2500 metri nadmorske višine pa okoli 9 stopinj Celzija,” so pojasnili na Facebook strani Arsa. Suho, sončno in zelo toplo vreme se bo v gorah nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna. “Šele v sredo ali četrtek se bo oblačnost povečala, najverjetneje v četrtek ali petek pa pričakujemo padavine, zato izkoristite proste dni za odhod v naravo,” so še dodali na Arsu.

Tudi nedelja bo sončna in prijetna

Tudi zadnja oktobrska nedelja nam bo postregla s prijetnimi temperaturami. Dopoldne se se bo sicer po nižinah zadrževala megla, ki se bo predvsem v Krški kotlini in v Prekmurju lahko zadržala tudi dlje, predvsem zjutraj bo lahko tudi ob morju. Čez dan bo jasno, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, v krajih z dolgotrajnejšo meglo okoli 17 stopinj Celzija.

Dnevne temperature nad 25 stopinj Celzija

Sicer pa so bile dnevne temperature tudi včeraj krajevno nad 25 stopinj Celzija. Najvišjo dnevno temperaturo so izmerili na meteorološki postaji Iskrba (25,4 stopinje Celzija), v Ilirski Bistrici (25,3 stopinje Celzija) in v Postojni ter v Škocjanu pri Divači (25,2 stopinje Celzija).

vreme
TWITTER: ARSO VREME

“Še bolj nenavadna pa je lestvica za višje lege. Mrazišča so tokrat v vlogi toplišč. V istem dnevu zjutraj so med najhladnejšimi, popoldne pa med najtoplejšimi kraji,” so med drugim še zapisali na Arsu.

vreme
TWITTER: ARSO VREME

Da bi lahko postal letošnji oktober najtoplejši mesec v zgodovini meritev, pa je pred dnevi opozoril meteorolog Blaž Šter. V Ljubljani in v Novem mestu so namreč v tem mesecu izmerili le en dan s podpovprečno temperaturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!