Oktober bo morda najtoplejši mesec v zgodovini meritev

Slovenija 25. Okt 202208:56 0 komentarjev
vreme
Profimedia

Čeprav je idiličen jesenski teden danes zjutraj razbilo nekaj dežja, vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo lepše dneve. Visoke pa so tudi temperature. Že v ponedeljek se je živo srebro povzpelo od pet do sedem stopinj nad dolgoletno povprečje, danes bo temperatura še višja. Letošnji oktober bi tako lahko postal najtoplejši mesec v zgodovini meritev. Bo tudi 1. november rekordno topel?

Za nami je še en izjemno topel večer. “Že v ponedeljek je bila povprečna dnevna temperatura od 5 do 7 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Danes bo še višja!” je tvitnil meteorolog Blaž Šter. Letošnji oktober bi tako lahko postal najtoplejši mesec v zgodovini meritev. V Ljubljani in v Novem mestu pa so oktobra izmerili le en dan s podpovprečno temperaturo, je dodal.

Čeprav smo se zbudili v deževno jutro, bodo padavine čez dan ponehale. Od severa se bo postopno jasnilo. Le v južni Sloveniji bodo popoldne še plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 22 stopinj, piše Arso.

Do podaljšanega vikenda je pričakovati lepo in toplo vreme. “Izrazite ohladitve v višinah ni na vidiku. Bodo pa vsaj jutra bolj sveža z meglo, ko jutri jugozahodnik popusti,” je napovedal Šter. Tudi med podaljšanim koncem tedna bo po napovedih vremenoslovcev lepo.

Ali bo letošnji 1. november, ko se številni odpravijo na pokopališča, najtoplejši do zdaj? Tega še ni mogoče z gotovostjo napovedati. “Verjetno pa bo res suh in topel,” je zapisal meteorolog in dodal, da je pomemben dejavnik pri tem tudi temperaturna inverzija.

V hribih je sneg skopnel, od četrtka bodo dnevi lepi in primerni za enodnevne izlete, je v ponedeljek napovedal meteorolog agencije za okolje Janez Markošek. V prihodnjem tednu se bo postopoma ohladilo, ni pa pričakovati drastične in hitre ohladitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!