V vzhodni Sloveniji več okužb s salmonelo, zastrupili naj bi se z biftkom

Slovenija 22. Nov 202219:17 > 19:33 4 komentarji
Biftek
PROFIMEDIA

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. Več informacij bodo pristojne službe posredovale v sredo. Po dosedanjih podatkih je v vzhodni Sloveniji trenutno potrjenih deset primerov. V podjetju Fingušt so za N1 potrdili, da so se zastrupili z njihovim biftkom.

Kot so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bila epidemiološka služba NIJZ obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje. Epidemiološka preiskava poteka.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi informacij, ki ji jih je posredovala epidemiološka služba, začela poizvedovanja in inšpekcijski nadzor. Na podlagi doslej zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, so konec tedna prve štiri paciente z okužbo salmonele hospitalizirali v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

V mesnici Fingušt so za N1 potrdili, da naj bi okuženi s salmonelo uživali njihov biftek. Kot so dodali, naj bi bili problematični proizvodi s starejšim lotom. Preventivno pa so danes iz prodaje umaknili tudi novejše izdelke.

Odpoklican tatarski biftek ima serijsko oznako 246404. Proizvajalec Mesnine Štajerske je kupce pozval, naj zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. Trgovec Lidl pa prosi kupce, da izdelek vrnejo v katerokoli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Biftek
PROFIMEDIA

Za preprečevanje bolezni pomembna toplotna obdelava živil

Kot izpostavljajo pristojni, je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Treba je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor.

Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hranijo v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno – umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje