V zadevi smejalni plin o preizkušanju medicinskih plinov

Slovenija 14. Jun 202315:56 0 komentarjev
Bolnišnica Šempeter
Bolnišnica v Šempetru (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Na današnji obravnavi v zadevi smejalni plin na novogoriškem okrožnem sodišču so zagovorniki danes med drugim opozorili na navedbe ene od prič, da je med preizkušanjem medicinskih plinov piskal preizkusni aparat. Ko so ga kasneje priklopili na jeklenko s kisikom, pa piskanja ni bilo. O dogajanju naj bi zato opozorili tehnično službo v bolnišnici.

Danes so sicer v okviru nadaljevanja glavne obravnave primera smrti bolnika v šempetrski bolnišnici leta 2016, do katere naj bi prišlo zaradi napeljave napačnega plina v stativ z medicinskimi plini pri gradnji nove šempetrske urgence, zaslišali tri priče.

Prvi dve, sicer zaposleni v vzdrževalni službi šempetrske bolnišnice, sta povedali, da nista preizkušali nove opreme, prav tako nista sodelovali pri preizkušanju, ki so ga izvajali zunanji izvajalci. Novi urgentni blok so jim sicer razkazali in predstavili, a jim je vodstvo tehnične službe povedalo, da bo prvih pet let naprave v urgentnem bloku vzdrževalo podjetje, ki jih je montiralo, saj so v garanciji, sta pojasnili.

Tretja priča pa je bila zaposlena v splošni bolnišnici Jesenice, kjer so gradili urgentni center v istem času kot šempetrskega. Kot tedanja vodja za javna naročila v jeseniški bolnišnici sicer podrobnosti iz šempetrske bolnišnice ni poznala. Povedala je še, da so montažo stativov z medicinskimi plini pri njih izvajali zaposleni drugega podjetja kot v Šempetru.

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega na šempetrski urgenci, katerega poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne. Ugotovili so, da so ga v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, februarja 2021 pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper šesterico.

Krivdo sta na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil obtožen kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, odgovorna za vodenje gradbenih del. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora, kazen bo lahko v obdobju dveh let opravil s 1460 urami dela v splošno korist. Prav tako je moral Zabret opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Pred sodnico Andrejko Luznik tako ostajajo trije obtoženi. Marjan Orel in Vinko Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor obrtniških del in strojne instalacije, Damjan Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 21. junija, ko bodo na vrsti listinski dokazi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!