V zadnjem hipu na počitnice: cene redkih prostih namestitev v nebo

Slovenija 28. Apr 202312:27 2 komentarja
poreč, morje, hrvaška, dopust, počitnice
PROFIMEDIA

Prvomajski prazniki so med Slovenci že tradicionalno namenjeni krajšim počitnicam. Po premoru zaradi epidemije pa so jih, sodeč po zasedenosti turističnih kapacitet, še bolj nestrpno pričakovali. Če ste se za kratek oddih odločili tik pred zdajci in iščete kakšno prosto sobo pri nas ali pri sosedih, boste za redke nastanitve, ki so še na voljo, morali v denarnico poseči precej globoko.

Da so se Slovenci med prvomajskimi prazniki, kljub višjim cenam množično odpravili na lepše, kaže podatek iz spletne strani Booking.

Želeli smo namreč preveriti, kakšne so “last minute” ponudbe, če bi se štiričlanska družina danes odločila za krajši oddih: od 28. aprila pa do 2. maja. Spletna stran Booking nas je takoj opozorila, da je denimo v Portorožu trenutno zasedenih 88 odstotkov vseh kapacitet.

Obkljukali smo filter “najbolje ocenjena nastanitev in najnižja cena” in ugotovili, da se v povprečju cene na štiričlansko družino v navedem terminu gibljejo od približno 500 pa vse do 900 evrov.

Booking, počitnice, last minute
Posnetek zaslona/Booking

Na Bledu boste tik pred zdajci še težje dobili nastanitev, saj je sodeč po Bookingu zasedenih kar 93 odstotkov prenočišč. Večina cen se začne pri slabih 600 evrih.

Kranjska Gora je medtem manj zasedena, v primerjavi z Bledom in Portorožem je na voljo tudi več cenejših apartmajev. Cena? Od slabih 400 evrov naprej.

Booking, počitnice, last minute
Posnetek zaslona/Booking

Če vas bolj mika sprehod med vinogradi in raziskovanje romantičnih vasic v Goriških Brdih, boste nastanitev prej kot na slovenski, našli na italijanski strani meje.

Booking namreč v Sloveniji pokaže vsega sedem nastanitev. Povprečna cena? Več kot 1.000 evrov. Na italijanski strani je ponudba malenkost večja, tudi cene so nižje, vsekakor pa ne nizke, saj se gibljejo okoli 600 evrov.

Bi kratek oddih raje preživeli pri južnih sosedih?

Zasedenost nastanitev v Umagu je denimo okoli 90-odstotna. A zanimivo, kljub številnim komentarjem, da je evro cene na Hrvaškem pognal v nebo, so te v Umagu nižje kot pri nas.

Cena nastanitev za isto število ljudi se začne pri dobrih 300 evrih, podobno je tudi v Poreču, medtem ko so na Krku cene za okoli 100 evrov višje.

V Opatiji je zasedenih 95 odstotkov nastanitvenih kapacitet, večinoma so na voljo ostale le še drage opcije, za katere je treba odšteti tudi več kot 1.000 evrov za štiričlansko družino, ki bi si rada privoščila štiridnevni oddih.

Booking, počitnice, last minute
Posnetek zaslona/Booking

Turistične agencije so z zasedenostjo zadovoljne, saj beležijo veliko povpraševanje tako za krajše izlete na bližnje destinacije kot tudi za daljše oddihe na drugih celinah.

Miha Širca iz turistične agencije Kompas je povedal, da so Slovenci letos rezervacije opravili občutno prej kot v predkovidnih letih. “Če smo v letu 2019 ogromno rezervacij beležili še aprila, smo zdaj nekatere destinacije, kamor so se Slovenci odpravili z letalom, razprodali že v februarju.”

Prostih mest za “last minute” potovanja, ki so zagotovljena, tako ni več, edina možnost je dvodnevni obisk Beograda ali pa počitnice v Hurgadi. “Dve osebi sta tik pred zdajci odpovedali,” je pojasnil Širca. Dodal je, da se tu in tam najde še kakšna prosta soba na Hrvaškem, sicer pa so ostale možnosti razprodane.

Podobno je tudi v turistični agenciji Relax. Jože Režonja je dejal, da so prvomajska potovanja v Turčijo, Dubaj in Zanzibar razprodana. “Še vedno pa v naše poslovalnice kličejo “zamudniki”, ki jim še lahko uredimo počitnice na hrvaškem Kvarnerju.”

Na Relaxu sicer letos opažajo tudi zanimivost, da bodo mnogi prvomajske počitnice podaljšali in se šele 4. maja za teden dni odpravili v Turčijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje