Kakšne cene nas letos čakajo na Hrvaškem in za koliko se bodo še dvignile?

Potovanja 28. Apr 202305:28 8 komentarjev
račun poreč
N1

S prvomajskimi prazniki se začenja poletna turistična sezona. Številni Slovenci so se že ta v teh dneh odpravili na krajši dopust na Hrvaško. Ekipa N1 Slovenija je v hrvaški Istri preverjala, kakšne so cene in za koliko se bodo v vrhuncu sezone še dvignile.

Slovence, ki redno obiskujejo hrvaško obalo, v zadnjem času pričakajo vedno višje cene turističnih, predvsem pa gostinskih storitev. Pogostokrat se zaradi podražitev potožijo tudi na družbenih omrežjih. Potem ko je Hrvaška s 1. januarjem vstopila v evroobmočje, so se naši južni sosedje bali skokovite rasti cen, enako pa so pričakovali tudi turisti, ki nameravajo poletni dopust preživeti na Jadranu. Ekipa N1 se je tako pred prvomajskimi počitnicami odpravila v Poreč in preverila, ali so cene res tako visoke, kot opozarjajo nekateri.

Vozilo smo parkirali v neposredni bližini Trga svobode, torej v središču mesta, kjer smo za dvourno parkirnino odšteli 1 evro. Po sončnem sprehodu ob poreški rivi smo ocenili, da je čas za kavo. Sedli smo v lokal na obali, ki nudi čudovit razgled na morje. Za mali (1,86 evra) in veliki macchiato (2,39 evra) ter jabolčni sok (2,79 evra) smo plačali 7,04 evra, torej približno toliko kot v lokalu v središču Ljubljane.

”Cene se bodo na vrhuncu sezone še dvignile”

Lastnik ene od restavracij na Trgu svobode, ki se ponaša z več kot 60-letno tradicijo, je za N1 priznal, da so ob prehodu na evro dvignili cene. “Podražili smo za 15 do 20 odstotkov,” je povedal Haris Sulejmani. Kot razlog je navedel vsesplošne podražitve: od goriva do sestavin in delovne sile. “Verjetno se bodo cene še dvignile in bo med sezono še dražje,” je dodal.

Da so se ob zamenjavi hrvaških kun z evri podražile skoraj vse storitve, je za N1 povedal tudi direktor Turističnega združenja Poreč Nenad Velenik.

“Upam si trditi, da so se nastanitvene in turistične storitve niso toliko podražile zaradi prehoda v evroobmočje, ampak predvsem zaradi povišanja cen energentov. Na dvig cen turističnih storitev sta vplivala tudi pomanjkanje delovne sile in njena podražitev,” je dodal.

Tudi Velenik je prepričan, da se bodo cene gostinskih storitev na vrhuncu sezone verjetno še dvignile, koliko, pa ni želel ugibati. “Vendar pa lahko povem, da povpraševanje po naši destinaciji raste in se dvig cen v številu rezervacij ne odraža,” je še poudaril.

Potem ko je Hrvaška letos uvedla evro, tudi prebivalci obmejnih slovenskih mest, kot so Brežice, Lendava in Rogaška Slatina, vse pogosteje opažajo, da Hrvati nakupujejo v slovenskih trgovinah. A hrvaški guverner centralne banke Boris Vujičićki se je pred dnevi mudil v Sloveniji, vztraja, da večjih sprememb ni bilo. Mit o rasti cen zaradi evra pa bo vsekakor težko razbiti, je povedal. Guverner trdi, da so takoj po prevzemu evra analizirali učinke na rast cen in ugotovili, da je bila vsega 0,4 odstotne točke. Negativni učinek so zaznali zlasti v storitvenem sektorju, denimo v gostinstvu.

Pavšal za kamp se je podražil za dobrih 600 evrov

Ker Slovenci v Poreču radi kampirajo, smo preverili cene v tradicionalno priljubljenem kampu Lanterna. Ker se sezona še ni začela, je kamp med našim obiskom sameval. Smo pa srečali slovenski družini, ki sta ravno postavljali počitniški prikolici oziroma urejali parcelo za prihajajoče tople mesece.

Zakonca Verbič v kamp Lanterna zahajata že 46 let. Letos bosta za pavšal, ki vključuje štiri osebe, odštela 4.844 evrov, kar je dobrih 660 evrov več kot lani. “Za vsako dodatno osebo je treba doplačati še okoli 170 evrov. Tisti, ki imajo psa, pa morajo k temu prišteti še skoraj 300 evrov. V kampu skupaj preživimo okoli tri tedne in še nekajkrat po dva ali tri dni. Če ne bi bila parcela blizu morja, če ne bi bilo mogoče supanje ter če mirna lokacija ne bi bila všeč ženi, se dejansko ne bi izplačalo,” je za N1 pojasnil Andrej Verbič. Poleg pavšala morata zakonca po koncu sezone prikolico odpeljati na zimovanje, kar prinese dodaten strošek.

Da se je kamp podražil, je za N1 potrdil tudi Miran Milač. “Kamp se je podražil za 600 evrov, vendar se pred tem v času pandemije covida-19 tri leta cene niso dvignile. Poleg tega smo eno leto imeli več kot 10-odstotni popust, ker smo prikolico postavili šele 25. maja. Zaradi vsega omenjenega in inflacije se mi tokratna podražitev ne zdi nič posebnega. V tukajšnjih lokalih so cene zaradi inflacije nekaj odstotkov višje, ni pa tako hudo, kot govorijo nekateri,” je poudaril. Soproga Mojca Milač pa je povedala, da podražitev zaenkrat  ne čuti. “Nekatere stvari so še cenejše kot v Sloveniji, na primer kava in olje. To, kar ljudje govorijo, ni res. Cene so podobne kot prejšnja leta,” je dodala.

Za kosilo plačali slabih 34 evrov

Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si., pa je za N1 pojasnil, da se je kampiranje podražilo v celotni regiji in ne le na Hrvaškem. “Informacije, ki smo jih dobili od nemških kolegov, kažejo, da se podražitve v večjem delu Evrope gibljejo med 10 in 15 odstotki. Na Hrvaškem pa je zaradi uvedbe evra in zaokroževanja cen navzgor podražitev še malce občutnejša. Po podatkih sodeč, so cene kampiranja na Hrvaškem letos v povprečju višje za okoli 15 do 20 odstotkov,” je navedel.

Ob tem je dodal, da so večja povišanja v boljših kampih v Istri in Kvarnerju, manjša pa v družinskih kampih v okolici Dalmacije. “Če je bila prej povprečna cena za tričlansko družino na osnovni parceli med 50 in 55 evri za noč, bo ta cena v glavnini sezone med 60 in 70 evri na noč. Če govorimo o najboljših kampih, torej tistih s štirimi ali petimi zvezdicami, s parcelo čisto ob morju, pa bo tričlanska družina plačala najmanj 80 evrov. Kot omenjeno, so cene v Dalmaciji nižje,” je podatke predstavil Hren.

Na vpliv cen gostinskih storitev po Hrenovem mnenju vplivata tako lokacija kot ponudba. “Cene v gostinskih obratih so primerljive s Slovenijo. Če pa koga skrbi cena, lahko pred vstopom v restavracijo preveri cenik ali vpraša za ceno in se odloči, ali bo jedel ali ne,” je dodal.

O pričakovanem dodatnem dvigu cen na vrhuncu turistične sezone pa je Hren povedal: “Seveda je kamp julija in avgusta dražji kot maja. Če rezervacijo opravite prej, dobite v boljših kampih več ugodnosti in popuste. Nemškemu turistu je povsem jasno, da o poletnih počitnicah začne razmišljati že na božični večer in rezervacijo opravi že do konca februarja. Slovenci pa o poletnih dopustih še zdaj niso začeli razmišljati. Vedno predlagam, da tisti, ki imajo že v začetku leta znan termin dopusta ali hodijo na kolektivni dopust, prej poskrbijo za rezervacijo,” je svetoval. In napovedal, da projekcije nakazujejo odlično sezona kampiranja na Hrvaškem.

Ali je tarnanje o visokih cenah v lokalih na hrvaški obali upravičeno, smo preverili še v gostilni v bližini Poreča, ki stoji ob obali. Za okusno kosilo za dve osebi, ki je vključevalo svinjski dunajski zrezek z ocvrtim krompirčkom, golaž z njoki in dodatno porcijo krompirčka, solato, deciliter vina, coca-colo in dva velika machiatta smo odšteli 33,90 evra.

RAČUN POREČ
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje