Hudo neurje: plaz zasul avtobus, hudourniki zalili hiše, veter odkril gimnazijo

Slovenija 04. Jul 202306:45 3 komentarji
Veter Litija
Močan veter je v Litiji odkril streho gimnazije. (Igor Cividini/FACEBOOK)

V ponedeljek zvečer je dele države zajela vremenska fronta z močnim deževjem, ki je gasilskim enotam in drugim službam povzročila številne preglavice. V občini Zagorje ob Savi je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus. Dva potnika sta bila poškodovana in oskrbljena s strani nujne medicinske pomoči. Na železniško progo med Savo in Zagorjem ob Savi pa se je sprožil zemeljski plaz, ki je iztiril vlak. Poškodovanih ni bilo. Proga bo do nadaljnjega zaprta. V Litiji je močan veter odkril gimnazijo.

Okoli 20. ure zvečer je nevihta z močnim dežjem in vetrom zajela območje Ljubljane in se pomikala proti vzhodu države. Nekaj po 21. uri je močno neurje zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. V Ravenski vasi in Šklendrovcu so narasli hudourniki zalili tri stanovanjske hiše. Hudournik je prav tako poplavil cesto Podkum–Zagorje ob Savi. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ravenska vas in PGD Podkum so očistili prepuste in preusmerili hudournike. Na cesti Mošenik–Šentlambert pa je bilo podrtih več dreves, na kraju so posredovali gasilci PGD Šentlambert.

Zaradi razmočenega terena so se sprožili zemeljski plazovi in podori kamenja. Na delovišču ceste Zagorje ob Savi–Litija je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus. Dva potnika sta bila lažje poškodovana in oskrbljena s strani ekipe nujne medicinske pomoči Zagorje ob Savi. Ostale potnike so z gasilskimi vozili razvozili gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Zagorje mesto. Več manjših nanosov kamenja in dva večja plaza je zvečer odstranjevalo podjetje CGP Litija.

Na železniško progo med Savo in Zagorjem ob Savi pa se je sprožil zemeljski plaz, ki je iztiril potniški vlak. Poškodovanih ni bilo, za potnike pa je bil urejen avtobusni prevoz. Kot so sporočili s Slovenskih železnic, je zaradi posledic neurja prej napovedana zapora tira med postajami Kresnice–Laze–Ljubljana Zalog, kjer sicer te dni potekajo dela, do nadaljnjega odpovedana. To pomeni, da na tej relaciji vlaki vozijo. Je pa do nadaljnjega zaprta proga med postajami Zagorje–Sava–Litija. Posledično je nadomestni avtobusni prevoz organiziran na relaciji Litija–Trbovlje. Proga bo očiščena in prevozna do konca današnjega dne.

V Litiji veter odkril gimnazijo

Vreme je nevšečnosti povzročalo tudi v preostalih delih države. V Litiji je močan veter z obilnimi padavinami odkril streho tamkajšnje gimnazije. Zaradi škode, ki je nastala ob neurju, bo šola v času popravnih izpitov do nadaljnjega ostala zaprta.

V Zabukovici pa je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Na kraju so posredovali gasilci PGD Zabukovica in odmašili odtočni jarek. Neurje z močnim nalivom je zajelo tudi območje občine Laško. Meteorna voda je v Laškem in Zgornji Rečici ogrožala in zalila več objektov, zalila cestišča ter podvoze. Posredovali so gasilci PGD Laško in PGD Rečica, ki so nudili pomoč pri odklanjanju nevarnosti ter odpravljanju posledic neurja. Na terenu so bili tudi predstavniki občinskega štaba CZ Občine Laško in Gasilske zveze Laško.

V občini Radovljica so gasilci PGD Lesce izčrpali meteorno vodo, ki je zalila parkirišče in podvoz. V Kranju pa je meteorna voda tekla skozi streho osnovne šole. Gasilci GARS Kranj odmašili zamašen žleb. O podrtih drevesih pa so poročali iz Šoštanja, Selnice ob Dravi, Makol in Tolmina.

Tudi na območju Gornje Radgone je bila aktivirana prostovoljna teritorialna gasilska društva. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje