V zaporu bodo lahko pridobili formalno izobrazbo

Slovenija 10. Maj 202409:45 1 komentar
Maribor zapor
Mariborski zapor (Foto: Srdjan Živulovič /BOBO)

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt izvajanja izobraževanj za osebe na prestajanju zaporne kazni. S projektom, katerega vrednost znaša dva milijona evrov, bodo osebam na prestajanju zaporne kazni omogočili pridobitev formalne izobrazbe ter drugo izobraževanje.

Ministrstvo za pravosodje bo v okviru projekta osebam na prestajanju zaporne kazni med drugim omogočilo pridobitev srednješolske izobrazbe in kvalifikacij, prekvalifikacije in nadaljnje poklicno usposabljanje.

Osebam na prestajanju zaporne kazni se bo torej omogočilo, da pridobijo formalno izobrazbo, poleg tega pa se bodo v zavodih za prestajanje zaporne kazni izvajali tudi jezikovni tečaji iz slovenskega in angleškega jezika ter programi za dvig funkcionalne pismenosti.

Kot so sporočili s kohezijskega ministrstva, bodo s tem omenjenim osebam olajšali tranzicijsko obdobje po končanem prestajanju kazni in omogočilo hitrejši ter bolj učinkovit proces resocializacije glede na njihove specifične potrebe. Letos bo po načrtih v projekt vključenih 99 oseb na prestajanju zaporne kazni, do zaključka projekta konec leta 2028 pa predvidoma skupaj 1400 zapornikov.

Projekt se izvaja v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji. Za projekt v vrednosti dveh milijonov evrov bo Evropski socialni sklad plus prispeval skoraj 1,5 milijona evrov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje