V Zdravstvenem domu Žalec izdajali lažna cepilna potrdila

Koronavirus 20. Okt 202112:37 > 15:32 1 komentar
Cepljenje v Franciji
Stephane Mahe/REUTERS

V Zdravstvenem domu Žalec sta dva zaposlena izdajala lažna cepilna potrdila. Zato je vodstvo doma zanju izdalo sklep o odstranitvi z delovnega mesta, so sporočili iz zdravstvenega doma. Zadevo že preverjajo tudi celjski policisti.

Zaposlena v Zdravstvenem domu Žalec sta izdajala lažna potrdila o cepljenju proti coidu-19, je prvo poročalo Delo. Za lažno cepilno potrdilo naj bi bilo treba po njihovih informacijah odšteti tudi do 400 evrov.

Nepravilnosti so v zdravstvenem domu zaznali pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Direktorica doma Hana Šuster Erjavec je o tem seznanila strokovnega vodjo, ki je takoj izvedel izredni interni strokovni nadzor. Ta je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih na področju zdravstvene nege.

Obema je zdravstveni dom izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta, hkrati pa zoper njiju poteka postopek skladno z delovnopravno zakonodajo. Prav tako je bila podana kazenska ovadba na celjsko policijo, o ugotovitvah internega nadzora pa je zdravstveni dom obvestil tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, so zapisali v zdravstvenem domu.

Zadevo preiskujejo tudi kriminalisti

Medtem pa celjski kriminalisti sektorja v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine v zvezi z obstojem razlogov za sum storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Glede na trenutno fazo predkazenskega postopka ter interes preiskave podatkov o konkretnih osebah in osredotočenem sumu kaznivega dejanja celjska policija še ne more posredovati.

O ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so še pojasnili na Policijski upravi Celje.

Glede dogajanja v ZD Žalec so prijavo prejeli tudi na zdravstvenem inšpektoratu, ki v zvezi z vsako prijavo opravi nadzor, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Če bi se izkazalo, da gre dejansko za ponarejanje oziroma karkoli v zvezi s tem, bodo ugotovitve odstopili organom pregona. Je pa inšpektorat na podobno temo doslej prejel več prijav, koliko točno, pa težko oceni, je še povedala Potza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje