Krek: Rojeva se nova različica virusa, ki je 20 odstotkov bolj kužna od delte

Koronavirus 20. Okt 202114:02 > 21. Okt 2021 16:28 8 komentarjev

Epidemiološke razmere v Sloveniji se zadnje dni slabšajo. Danes smo potrdili 2.145 novih okužb, kar je največ po 12. januarju letos. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na današnji novinarski konferenci opozoril, da v Evropi in Sloveniji še vedno prevladuje delta različica virusa. "Podatki, ki prihajajo, pa kažejo, da se rojeva nova različica, ki je za 20 odstotkov bolj kužna od delte. Naslednja bo, če bo premagala delto, bistveno bolj kužna. Zato se je treba dejansko pripraviti na nov izziv," je ob tem povedal Krek.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju o bolezni covid-19 predstavil epidemiološke razmere doma in po Evropi. Tako v Evropi kot v Sloveniji še vedno prevladuje različica virusa delta. “Podatki pa kažejo, da se rojeva nova različica koronavirusa, ki je za 20 odstotkov bolj kužna od delte, čeprav se je že ta približala ošpicam. Naslednja različica bo, če bo premagala delto, bistveno bolj kužna. Zato se je treba dejansko pripraviti na nov izziv,” je ob tem povedal Krek.

O novi različici virusa je za zdaj še malo informacij. “Prvi podatki, ki jih dobivamo, so iz Velike Britanije, kjer so opazili večjo kužnost, več hospitalizacij. Vendar gre še za povsem začetno fazo in bo, tako kot pri vseh prejšnjih različicah, trajalo še nekaj časa, da ugotovimo značilnosti morebitne nove različice,” je med drugim še pojasnil prvi mož NIJZ. Dodal je, da je prav, da ljudje vedo, da slika ni tako lepa, kot si morda mislijo.

Sicer pa po besedah Kreka število okužb v vseh evropskih državah narašča. Redka izjema pa je sosednja Italija. Povišan trend okužb je po Krekovem mnenju pričakovan. “Vstopamo v zimsko obdobje s posebnimi pogoji. Zaradi vremenskih razmer se ljudje več zadržujejo v notranjih prostorih,” je povedal in dodal, da se, če prostori niso dobro prezračeni, poveča tudi možnost za okužbo s koronavirusom. “Zato lahko v naslednjih mesecih računamo, da se bo število okuženih po vseh državah Evrope povečalo,” je opozoril Krek. Poudaril je, da bo trend počasnejši v državah z boljšo precepljenostjo, hitrejši pa v državah s slabšo precepljenostjo proti covidu-19.

Krek: Bojimo se, da vstopamo v nov val

Slovenija ima trenutno precej slabše rezultate od vseh sosednjih držav, številke okuženih se precej povečujejo, zato epidemiološke razmere niso najboljše. V torek je namreč bilo potrjenih novih 2.145 okužb, kar je po podatkih covid-19 sledilnika največ po 12. januarju letos. Po oceni (NIJZ) imamo v državi trenutno 14.029 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 1.198, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 664.

Da epidemiološki podatki niso spodbudni, je opozoril tudi direktor NIJZ. Povedal je, da zaznavamo v zadnjih dveh dneh zelo veliko število potrjenih primerov. “Bojimo se, da gremo v nov val, za katerega pa je ta trenutek zelo težko napovedati, kako se bo razvijal,” je dejal. Poudaril je, da je cepljenje tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbami, pred hujšimi primeri in smrtjo.

Največ smrti po Krekovih besedah imajo države s slabo precepljenostjo. Naša država je sicer prav danes presegla mejo 5.000 smrtnih primerov. “Od junija ponavljam, da bodo vse smrti, ki se bodo zgodile v tem obdobju, vsaj večina njih, nesmiselne, saj bi jih lahko preprečili,” je povedal direktor NIJZ. V Sloveniji je od 26. junija umrlo 239 ljudi, okuženih s koronavirusom. “Že junija smo imeli dovolj cepiva. Nismo pa se cepili dovolj hitro, in zato imamo rezultat tak, kot ga imamo,” je izpostavil Krek. Čeprav je težko napovedovati vnaprej, tako Krek, bomo imeli v Sloveniji še nekaj tednov več mrtvih na dan.

Število hospitaliziranih je zraslo za odstotek

Število hospitaliziranih se je po podatkih NIJZ s štirih odstotkov dvignilo na pet. “Število postelj za covidne bolnike se iz dneva v dan povečuje, s tem pa se ukinjajo nekateri drugi programi. S številom hospitaliziranih bo to vse slabše, poleg tega imamo še en velik problem, in to je pomanjkanje zdravstvenega kadra za delo v covidnih enotah. Zato ga premeščamo iz ostalih enot, kar pomeni, da se nam podaljšujejo čakalne dobe,” je opozoril Krek. Tudi število intenzivnih postelj se počasi povečuje. Razmere so po Krekovih ocenah še obvladljive do okoli 130 postelj. “Ne želimo si, da bi presegli to številko, vendar če bomo nadaljevali v tem tempu, se bo to zagotovo zgodilo,” je še dejal.

Krek se je dotaknil tudi cepljenja proti covidu-19. Po zadnjih podatkih prenovljene strani Cepimo.se je z enim odmerkom cepljenih 1.180.046 oziroma 56 odstotkov prebivalcev, z vsemi pa 1.103.994 oziroma 52 odstotkov ljudi. Cepiva imamo v Sloveniji na voljo dovolj, skupno več 760.00 odmerkov, od tega skoraj 550.000 cepiva Pfizer/BioNTech. “V tem trenutku je vsakemu, ki bi se želel cepiti, na voljo cepivo,” je povedal Krek in pozval vse, zlasti pa starejše od 55 let, da čim prej opravijo cepljenje.

Krek je za konec dejal, da epidemije še ni konec, čeprav se nekateri vedejo tako. Virus je še vedno prisoten, je visoko kužen in se prenaša. Povečuje se število okuženih, na drugi strani pa se žal prepočasi povečuje število cepljenih, je spomnil. Najboljši ukrepi za zajezitev virusa po njegovih navedbah predstavljajo cepljenje, iskanje okuženih in njihova izolacija ter iskanje kontaktov in urejanje karanten. Spomnil je tudi na vrsto ukrepov, ki jih lahko izvaja vsak sam, ne glede na to, ali to predpisujejo odloki oziroma zakoni — torej dosledno nošenje maske, vzdrževanje varnostne razdalje, prezračevanje, spoštovanje pogoja PCT, spoštovanje izolacije in karantene, med drugim.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sporočili, da so v obdobju od 4. do 10. oktobra posekvencirali 368 vzorcev, v vseh pa so potrdili delta različico koronavirusa. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje