Gregorčič: Ponekod v 24 urah padlo več dežja kot v vsem poletju

Slovenija 16. Sep 202209:55 0 komentarjev

Slovenijo je včeraj zajelo močno deževje. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je na posameznih območjih ponoči padlo več kot sto litrov dežja. V Breginju so v samo dveh urah namerili 153 milimetrov padavin, kar je po navedbah meteorologov blizu slovenskega rekorda. Na Arsu so predstavili intenzivnost in obseg teh meteoroloških in hidroloških dogodkov.

Meteorolog Brane Gregorčič je povedal, da določene težave povzroča pojav tako imenovane stacionarne konvekcije, torej proženje močnih padavin v določenih linijah, kjer se padavine na določenih območjih obnavljajo. Ti pojavi so bili po njegovih besedah včeraj najbolj izraziti med Idrijo in Vrhniko. Tam je v 24 urah padlo več dežja kot v treh mesecih poletja. Marsikje na tem območju je tako presegla več kot 200 litrov na kvadratni meter. Padavine se po meteorologovih besedah na teh območjih še vedno nalagajo, zaradi česar so se na Arsu odločili za razglasitev najvišje stopnje pripravljenosti. Rdeče opozorilo je izdano za osrednjo Slovenijo, pričakujejo pa, da se bodo padavine pomikale proti zahodu in jugu, zato rdeče opozorilo velja tudi za jugovzhod in jugozahod države.

Gregorčič je poudaril, da nastajajo zelo velike razlike med količino padavin na posameznih območjih. Južno od Postojne tako rekoč ni bilo padavin, samo nekaj deset kilometrov severno pa so bile količine dežja “enormne”, je še dejal. Rdeče opozorilo je tako namenjeno predvsem tistim območjem, na katerih so padavine obilne in ponavljajoče. Jutri čez dan bodo padavine precej oslabele in tudi povsod ponehale, je še povedal Gregorčič. Nedelja bo miren, sončen dan, podobno kaže tudi na začetku prihodnjega tedna.

Hidrolog Andrej Golob je povedal, da so obilne padavine povzročile tudi zelo izrazito naraščanje hudourniških voda, predvsem na območju Gradaščice in Sore, predvsem Poljanske Sore. Trenutno je stanje resno, a še ne kritično, je dejal. Olajševalna okoliščina je bilo po njegovih besedah predhodno stanje, saj so imele reke po zelo sušnih mesecih nizko gladino. Ob tem se občasno intenziteta padavin tudi zmanjša, tako da vodostaji ostajajo zelo visoki, a ne naraščajo. Za danes je Golob napovedal možnost hudourniških razlivanj proti jugu in ob reki Kolpi. Predvsem v zgornjem toku Kolpe je pas padavin povzročil silovito, hudourniško naraščanje, kar se bo predvidoma nadaljevalo še danes in v noči na soboto, je pojasnil hidrolog. Kar zadeva stanje Gradaščice in Poljanske Sore, pričakujejo, da bosta reki dosegli maksimalen pretok sredi dneva in nato začeli postopoma upadati. “Stanje bomo budno spremljali,” je zagotovil in dodal, da bodo ustrezno obnavljali tudi hidrološka opozorila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!