Tonin: Večkrat so nam dejali, da smo kot izdelek v izložbi

Slovenija 16. Dec 202114:00 > 15:39 1 komentar
Matej Tonin
N1

Slab mesec po kongresu stranke so v NSi začeli posvetovanja s strokovnjaki in civilno družbo z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo. Predsednik stranke Matej Tonin je dejal, da bo prihodnjih pet let dramatičnih in da bodo spremembe zelo velike. Na dogodku so nastopali še generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik, predsednik OZS Branko Meh, ekonomist Igor Masten, član upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Marko Bitenc in izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Koalicijska NSi pred bližajočimi volitvami začela s serijo posvetovanj s strokovnjaki in civilno družbo. Naslov posvetovanja je Pogovori za boljšo Slovenijo, na dogodku pa sodelujejo generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik, predsednik OZS Branko Meh, ekonomist Igor Masten, član upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Marko Bitenc in izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

“Trudili smo se, da smo šli v volilno kampanjo z izdelanim programom. Predvsem na področju gospodarstva. Vesel sem, da je strokovna javnost naša prizadevanja opazila. Na stari slavi ni mogoče živeti. Pokazati je potrebno rezultati. Večkrat so nam podjetniki dejali, da smo super, vendar, da smo kot izdelek v izložbi. Tako lepi za pogledat, vendar ga ne moreš prijeti. Z vstopom v koalicijo smo to izložbo odprli,  ” je v uvodu povedal predsednik NSi Matej Tonin.

“Prihodnjih pet let bo resnično dramatičnih. Spremembe bodo izrazite. In kdor bo v teh petih letih ostal zadaj, bo imel velike težave;” je še dodal in napovedal, da bo NSi sedela tudi v prihodnji vladi.

“Inflacija je resen problem, ki ga bo treba nasloviti”

Masten je ob začetku svojega nastopa dejal, da ravno v tem trenutku ECB sprejema program, kakšna pravila bodo v prihodnjem letu.

“Živimo v izjemno zanimivem obdobju. Epidemija je bila nefinančna in je pustila globoke posledice za javne finance in odnos do javnih financ. Pustila je velike posledice za denarno politiko. Po odboju gospodarstva po velikem padcu zaradi restrikcij, povezanih s covidom, opažamo visoko gospodarsko rast ob tem pa tudi visoko inflacijo. Dobro je, da opažamo rast plač, vendar se pojavlja vprašanje, ali rast plač sploh ohranja kupno moč. Inflacija je resen problem, ki ga bo treba nasloviti,” opozarja ekonomist Masten.

Dodal je še, da bo indikator uspeha trenutke, ko bodo tuji raziskovalci povpraševali po pozicijah v slovenskem univerzitetnem okolju. “Ne zgolj kot zdaj, ko je promet le v drugo smer,” meni Masten.

Izvršna direktorica GZS Nahtihal je izrazila razočaranje, da je razvojna kapica izpadla iz zakona o debirokratizaciji. “Razvojna kapica je za posameznika priznanje doprinosa koristi k njegovi dodani vrednosti,” je dejala. Tonin ji je odgovoril, da so morali razvojno kapico izločiti iz zakona o debirokratizaciji, saj je trenutna koalicija manjšinska in nima dovolj glasov, tako da so morali zakon nekoliko spremeniti, če so ga želeli sprejeti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje