Šestan: Pripravite se na hiter umik pred hudourniki

Slovenija 28. Avg 202310:47 > 12:25 0 komentarjev

Prve nevihte z močnimi nalivi so že zajele zahod Slovenije, podobne razmere pa lahko popoldne in zvečer pričakujemo tudi drugod. Obilno deževje bo med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami povzročalo hudourniške poplave, opozarjajo na agenciji za okolje, ki je za severni in osrednji del države izdala rdeče opozorilo. Ker se razmere ob takih poplavah spreminjajo bliskovito, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan svetuje, da se ljudje pripravijo na morebiten hiter umik.

Dele Primorske so že zajele prve nevihte z močnimi nalivi. Ti se bodo po napovedih še nekaj ur zadrževali na zahodu, popoldne in zvečer pa se bodo preselili nad osrednjo Slovenijo. “Najbolj nas skrbi območje med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami. Tu se bodo prožili najmočnejši nalivi,” je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič. Tam lahko pričakujemo hitro naraščanje hudournikov.

Hidrolog z agencije za okolje Janez Polajnar je izpostavil, da bo težišče hidrološkega dogajanja tokrat na pritokih večjih rek in hudournikih. Med najbolj kritičnimi je izpostavil porečje Reke, notranjskega dela Ljubljanice, Polhograjske dolomite, Škofjeloško hribovje, leve pritoke Save na Gorenjskem ter Kamniško in Tržiško Bistrico. Na teh območjih lahko po njegovih besedah pričakujemo hudourniške izbruhe.

Prav tako bo zaradi spremenjenih odtočnih razmer na območjih, kjer so poplave divjale v začetku meseca, pozornost potrebna tudi tam. Struge so namreč še vedno poškodovane in polne naplavljenega materiala, ki lahko povzroča dodatne težave. Po besedah predstavnikov agencije za okolje so prav zato za te dele Slovenije izdali rdeče opozorilo. “Kot kaže, pa večje reke, na primer Sava in Savinja, ne bodo poplavljale in bodo vodo odvedle v strugah,” je sklenil Polajnar.

Ker so hudourniške poplave silovite in lahko območje zajamejo zelo hitro, je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ljudem svetoval, naj se pripravijo na morebiten hiter umik. “Ponavljam se že ves mesec, vendar vse prebivalce, še posebej tiste na že prizadetih območjih, znova pozivam, da spremljajo razmere,” je bil jasen.

Polajnar: Najbolj nas skrbi, ker ne vemo, kako bo voda odtekala

Na novinarski konferenci smo lahko slišali tudi, da takšni vremenski dogodki, še posebej če sledijo hudim poplavam, prinašajo veliko negotovosti. “Ne vemo natančno, kako bo voda na poškodovanih območjih odtekala, in prav to nas najbolj skrbi. Ne znamo oceniti, kako bo voda odtekla,” je komentiral hidrolog Polajnar. Kombinacije ciklona in konvektivnih poletnih padavin pa prinaša tudi težave vremenoslovcem, ki zelo težko ocenijo količino dežja. Negotovost napovedi je precejšnja,” je izpostavil vremenoslovec Gregorčič.

Nevarnost pa, kot kaže, danes ne bo minila, saj bodo izdatnejše padavine nad našimi kraji vztrajale tudi jutri. Prav zato bo oranžno opozorilo v večjem delu Slovenije veljalo tudi v torek. Po Polajnarjevih besedah se bosta na običajnih območjih lahko razlili Drava in Mura, previdnost pa bo zaradi dežja, ki bo padal na že razmočena tla, potrebna tudi drugod. “Skrbijo nas seveda tudi prizadeta območja v Mežiški in Zgornji Savinjski dolini,” je dodal. Vreme se bo postopno umirjalo v sredo, v drugi polovici tedna pa kaže na deloma jasno vreme brez večjih vremenskih posebnosti, še napovedujejo vremenoslovci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!