Varuh ogorčen nad odločitvijo vlade. Ministrstvo: Krčenja financiranja ne bo

Slovenija 12. Jan 202412:30 > 15:12 19 komentarjev
Peter Svetina
Foto: Borut Živulović/Bobo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ogorčen nad odločitvijo vlade in ministrstva za solidarno prihodnost, ki varstveno-delovnim centrom jemlje 80 odstotkov sredstev. Gre za grobo kršitev pravic invalidov, odločitev maje temelje socialne države, je poudaril Svetina. "To ni niti varčevanje, ampak popolno onemogočanje delovanja," je dodal. Ministrstvo za solidarno prihodnost odgovarja, da krčenja financiranja ne bo in da bo denar zagotovljen z ustrezno prerazporeditvijo.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ogorčen nad odločitvijo vlade, da sredstva za delovanje varstveno-delovnih centrov (VDC) zniža za več kot 80 odstotkov. “To je popolnoma nesprejemljivo, sem zgrožen, ogorčen, tega nikakor ne morem razumeti,” je varuh povedal za N1.

Centri so bili namreč konec leta soočeni z nerealnimi finančnimi izhodišči za leto 2024. Znižanje sredstev je prinesel proračun, ministrstvo za solidarno prihodnost pa je prejšnji teden centre obvestilo, da morajo svoje finančne načrte znižati za več kot 80 odstotkov. “VDC ne vedo, kako naj se tega lotijo. To znižanje pomeni, da imajo denar za dva meseca normalnega delovanja,” je dejal Svetina.

“Nerazumljivo mi je, da se načrtuje in sprejme državni proračun, v katerem se eni izmed ranljivih populacij odvzame več kot 80 odstotkov denarja,” je rekel in dodal, da to ni niti varčevanje, ampak popolno onemogočanje delovanja.

Poteza pomeni grobo kršitev pravic invalidov, opozarja Svetina. Odločitev vlade maje temelje socialne države. “Še več, gre za neposredno kršitev ustave, Konvencije o pravicah invalidov in zakonodajnega okvira Republike Slovenije, katerega poslanstvo uresničujejo VDC. Hkrati je to namero mogoče razumeti tudi kot izraz popolnega nespoštovanja invalidov in drugih ranljivih skupin,” so zapisali v uradu varuha.

Gre za kršitev ustave

Znatno znižanje proračunskega financiranja za izvajanje redne, zakonsko opredeljene dejavnosti predstavlja kršitev ustavne pravice iz 52. člena ustave. Ta določa, da je invalidom zagotovljeno varstvo ter usposabljanje za delo, otroci z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju ter druge huje prizadete osebe pa imajo pravico do izobraževanja in usposabljanja za dejavno življenje v družbi. Ustava določa, da se to izobraževanje in usposabljanje financira iz javnih sredstev.

Varuh človekovih pravic opozarja, da bi s tem ukrepom država najranljivejše prikrajšala do storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, kar je prva in temeljna storitev VDC.

V varstveno-delovne centre so vključene osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju. V centrih se izvajajo prilagojene oblike dela pod posebnimi pogoji, ki so namenjene osebam, ki so nezmožne za samostojno življenje in delo ter potrebujejo pomoč pri oskrbi. Cilj je spodbujati ustvarjalnost, občutek koristnosti, samopotrditve in omogočati uporabniku čim večjo mero samostojnosti, izhaja iz vladnega spletišča.

“To je zelo slab signal države osebam z invalidnostjo”

Prihaja do sistemskih kršitev pravic invalidov, je Svetina opozoril za N1. Ob primeru znižanja sredstev za VDC je izpostavil tudi neizvajanje zakona o zgodni obravnavi otrok s posebnimi potrebami, prenapolnjenost šol s prilagojenim programom in zmanjševanje pravice do osebne asistence. “To je zelo slab signal države osebam z invalidnostjo, kakšen namen ima z njimi,” je dodal.

Urad varuha ima možnost opozarjanja na nesprejemljivost krčenja sredstev, dolžni pa so tudi obvestiti odbor za uresničevanje konvencije o pravicah invalidov, da prihaja do takšnih grobih kršitev. “Gre za zaustavitev prakse, kjer je bila Slovenija v evropskem in svetovnem merilu vzor, kako se rešuje problematiko oseb z motnjami v duševnem razvoju. Zdaj pa je pokazala, da temu ni več tako,” je še rekel Svetina.

Varuh je prepričan, da to ne sme biti smer, v katero se želimo razvijati kot družba, ne iz človeškega, ne iz ekonomskega in niti ne iz trajnostnega vidika. “To ni smer, ki kaže, da bo dostojanstvo slehernika spoštovano, kar pa je v ustavno varovani socialni državi nujno,” je še poudaril Svetina.

Ministrstvo: Krčenja financiranja ne bo

Ministrstvo za solidarno prihodnost je odgovorilo, da razumejo, da je predlog, ki je bil sestavljen v specifičnih proračunskih okvirih in novem protokolu, vzbudil pomisleke. “Vendar poudarjamo, da so sredstva za nemoteno delo ustanov zagotovljena in pojasnjujemo, da je strah odveč, saj je ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev, na način, ki bo omogočil nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom, že v teku. Krčenja financiranja ne bo,” so zapisali.

Ministrstvo za solidarno prihodnost
Egon Parteli/N1

“Odločno tudi zavračamo nesmiselne očitke in pripombe o domnevnih namerah ministrstva po zapiranju ustanov ter ukinitvi financiranja za delo in izvajanje zakonskih obveznosti ustanov. Takšni strahovi so neutemeljeni in v nasprotju z jedrnim poslanstvom ministrstva in vlade,” so zapisali. Dodali so, da je smisel in namen solidarnostnega ministrstva krepiti sisteme socialne države in v ospredje postaviti skrb za posameznika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje