Več kot 350 intelektualcev s peticijo Golobu: Priznajte Palestino ali odstopite

Slovenija 08. Maj 202414:41 43 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Več kot 350 intelektualcev poziva premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon k priznanju Palestine. "Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju. Slovenija mora takoj priznati Palestino," so zapisali v peticiji z naslovom "Priznajte Palestino ali odstopite!"

Več kot 350 javnih intelektualk in intelektualcev je danes s podpisom peticije premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k priznanju Palestine.

Razočarani so zaradi oklevanja vlade glede priznanja Palestine v času vojne v Gazi in poudarjajo, da bi jo Slovenija morala priznati do konca maja.

“Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju. Slovenija mora takoj priznati Palestino. Priznati jo mora v roku nekaj tednov, najpozneje do konca letošnjega maja, kolikor lahko najdlje trajajo procedure,” so zapisali v peticiji z naslovom “Priznajte Palestino ali odstopite!”. Če priznanja v tem času ne bo, bi morala Golob in Fajon odstopiti, menijo podpisniki.

Po neuradnih informacijah N1 bo sicer vlada Roberta Goloba na jutrišnji seji začela postopke za priznanje Palestine, ki pa naj bi se po sedanjih načrtih zaključili po evropskih volitvah, ki bodo 9. junija.

Poudarili so, da odlašanja priznanja Palestine s strani vlade ni več mogoče ne sprejemati ne gledati. “Odlaganje na ‘primeren trenutek’ in ‘ugodne okoliščine’, kot se je izrazil predsednik vlade, je nedopustna hipokrizija,” so dodali.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Podpisniki peticije so spomnili tudi na nedavne izjave ministrice Fajon, ki je dejala, da boljšega trenutka za priznanje Palestine kot v kratkem ne bo več ter da smo zdaj na točki, ko ni vrnitve, in da si Palestina to zasluži.

“Prišel je ta zdaj! Izrael je začel kopensko ofenzivo na Rafo. Že osem mesecev preštevamo civilne žrtve, v Gazi je umrlo že skoraj 15.000 otrok, vsak dan spremljamo krvavo morijo, lakoto in kršitve mednarodnega humanitarnega prava,” so opozorili in se vprašali, kaj vse se še mora zgoditi, da bi bila odločitev o priznanju Palestine lažja.

“Obstaja meja, ko moramo državljanke in državljani jasno povedati: dovolj je nesuverenega obnašanja naših politikov, klanjanja tujim centrom moči in obenem poniževanja našega razuma,” so dodali.

Prvopodpisani pod peticijo je filozof in publicist Boris Vezjak, svoj podpis pa so med drugim prispevali še Renata Salecl, Branko Soban, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Dragan Petrovec, Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Matjaž Hanžek, Aleš Črnič, Mojca Kovač Šebart in Vlado Miheljak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje