Izrael trdi, da odpira mejni prehod Kerem Šalom. UNRWA: To ne drži

Svet 08. Maj 202406:50 > 15:07 9 komentarjev
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po Izraelskem napadu (Foto: Jehad Alshrafi / Anadolu/PROFIMEDIA)

Obstreljevanje Rafe se kljub pogajanjem o premirju nadaljujejo. Izrael je sicer zavrnil zadnji predlog o premirju in izmenjavi ujetnikov, ki ga je pred tem podprl Hamas. Medtem je Izrael danes sporočil, da se odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaradi raketnih napadov zaprt. A to zanika agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki trdi, da prehod ostaja zaprt.

Pogajanja o premirju v Gazi se v Kairu nadaljujejo z vsemi vpletenimi stranmi, so danes poročali egiptovski mediji.

V senci izraelskih napadov na Rafo je Katar kot eden glavnih posrednikov v konfliktu mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa in prepreči genocid v palestinski enklavi.

Egiptovski medij AlQahera News, ki je blizu obveščevalnim krogom, je o obnovitvi pogajanj poročal na podlagi navedb neimenovanih virov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Da so izraelski pogajalci v egiptovsko prestolnico Kairo prispeli na nadaljevanje pogovorov, je že v torek sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu, obrambni minister Joav Galant pa je ob tem zagrozil s krepitvijo vojaških operacij v Rafi, če pogajanja ne bodo obrodila sadov. Vojska odtlej neprekinjeno obstreljuje skrajni jug enklave, kjer je zasedla tudi edini mejni prehod z Egiptom in tako vzpostavila popoln nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze.

V teh razmerah je Katar mednarodno skupnost pozval k nujnemu ukrepanju, da bi ustavili invazijo celotnega mesta z okoli 1,5 milijona prebivalci in s tem izvršitev genocida nad Palestinci.

Izrael je sicer zavrnil zadnji predlog o premirju in izmenjavi ujetnikov, ki ga je pred tem podprl Hamas. Ta predlog je po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideval tri faze, njegov cilj pa je bil trajna prekinitev sovražnosti.

ZDA začasno ustavile pošiljko bomb Izraelu

Medtem so ZDA prejšnji teden začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je v torek dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
(Foto: PROFIMEDIA)

V pošiljki je bilo 1.800 kosov bomb s težo 907 kilogramov in 1.700 bomb težkih 227 kilogramov, je poročala ameriška televizija CBS. Kot razlog so navedli, da Izrael ni primerno nagovoril ameriških skrbi glede večje kopenske ofenzive.

Bela hiša je ravno v torek, ko je Izrael prevzel nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, to označila za nesprejemljivo, ob tem pa izrazila upanje na prekinitev ognja v enklavi.

Joe Biden je z začasno ustavitvijo pošiljanja orožja prvič ukrepal v skladu z opozorilom, ki ga je aprila dal predsedniku izraelske vlade Benjaminu Netanjahuju, da bo politika ZDA glede Gaze odvisna od tega, kako bo Izrael ravnal s civilisti.

ZDA pregledujejo tudi druge pošiljke orožja

Ameriški uradnik je v torek še dejal, da je Bidnova administracija sprejela odločitev o orožju, ko se je zdelo, da je Izrael tik pred obsežno kopensko ofenzivo v Rafi, čemur Washington odločno nasprotuje, saj se je tja zateklo več kot milijon ljudi. Čeprav pogovori med stranema še vedno potekajo, zaenkrat ameriška stran še ni pridobila zadostnih zagotovil glede svojih pomislekov, je dodal.

Uradnik, ki je želel ostati anonimen, je pojasnil, da so začeli pošiljke orožja in njihov vpliv na gosto poseljena urbana območja podrobneje preučevati v aprilu, ko se je zdelo, da se približuje ofenziva na Rafo. Zaenkrat pa se še niso odločili, kaj bodo storili s pošiljko bomb, ki so jo ustavili. Ameriško zunanje ministrstvo sicer pregleduje tudi druge pošiljke orožja.

Delegaciji Izraela in Hamasa sta včeraj v Egiptu privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju v Gazi.

pomol gaza
Foto: REUTERS

UNRWA demantira izraelske navedbe: Prehod ostaja zaprt

Medtem je Izrael danes sporočil, da se odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaradi raketnih napadov zaprt. Humanitarna pomoč, ki ne vključuje nujno potrebnega goriva, sicer še čaka na pregled, nato pa bo lahko vstopila v Gazo, kjer so razmere spričo izraelskih napadov na Rafo vse bolj zaskrbljujoče. Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) prehod ostaja zaprt.

Izraelska vojska in Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve, sta v skupni izjavi sporočila, da na izraelski strani prehoda čakajo tovornjaki iz Egipta, ki nosijo mednarodno humanitarno pomoč, vključno s hrano, vodo, opremo za zavetišča in zdravili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica UNRWA je demantirala izraelske navedbe o odprtju prehoda. Kot je poudarila, prehoda zadnje tri dni ni prečkala niti ena pošiljka humanitarne pomoči, ob pomanjkanju goriva pa so primorani omejevati rabo. Za nemoteno delovanje UNRWA v Gazi dnevno rabi 300.000 litrov goriva, je pojasnila.

Med naštetimi dobrinami sicer ni goriva, ki so ga Združeni narodi v torek, po izraelskem zavzetju in posledičnem zaprtju mejnega prehoda Rafa, označili kot ključno za nadaljevanje humanitarnih operacij.

V Gazi od začetka vojne vlada pomanjkanje osnovnih dobrin. Te so doslej zaradi izraelskih ovir v omejenem obsegu praviloma prečkale egiptovsko-palestinski mejni prehod Rafa, Izrael pa je pod mednarodnim pritiskom odprl še prehoda Erez na severu in Kerem Šalom na jugu. Slednji je bil zaprt od nedelje, ko je tam zbrane vojake z raketami ciljalo oboroženo krilo Hamasa.

gaza zemljevid meje
Foto: N1

V ozadju napetosti po poročanju izraelskega časnika Haaretz potekajo pogajanja o usodi prehoda Rafa. ZDA, Izrael in Egipt naj bi namreč sprejeli dogovor, da bo upravljanje tega prevzelo neimenovano ameriško zasebno podjetje. V Washingtonu teh navedb niso komentirali, poroča AFP.

Zasilni pomol za dostavo pomoči v Gazo dokončan

Ameriška vojska je končala sestavljanje zasilnega pomola za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, vendar ga zaradi slabih vremenskih razmer za zdaj ne more postaviti na predvideni del obale, je v torek sporočil Pentagon. Gradnjo oziroma sestavljanje 320 milijonov dolarjev vrednega pomola v dveh delih so zaradi razburkanega morja pred dnevi preselili v izraelsko pristanišče Ašdod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek se je končala gradnja obeh delov zasilnega pomola, ki sedaj čaka na končni premik na obalo, je novinarjem povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh. Zaenkrat to ni možno zaradi močnih vetrov in valov. Vendar pa je zagotovila, da bodo pomol postavili takoj, ko bo to mogoče varno izvesti. Dostava pomoči bo potekala tako, da bodo ladje tovor izkrcale na plavajočo ploščad ob obali Gaze, od tam pa jo bodo z manjšimi plovili prepeljali do pomola in od tam na kopno.

Načrte za pomol je v začetku marca, ko je izraelska vojska ubila humanitarne delavce organizacije World Central Kitchen, napovedal predsednik ZDA Biden. Okrepitev dostave humanitarne pomoči Palestincem je nujno, saj je Izrael v torek ponovno onemogočil dostop do mejnega prehoda Rafe, kjer vojska izvaja operacije proti pripadnikomgibanja Hamas. Bela hiša je zaprtje Rafe in drugega velikega mejnega prehoda Karem Šalom označila za nesprejemljivo.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih najmanj 34.789 ljudi, od tega več kot 14.000 otrok, še 78.204 ljudi pa je bilo ranjenih. Palestinske oblasti danes poročajo o novih smrtonosnih napadih izraelskih sil, ki so v zadnjih 24 urah ciljale tarče vzdolž enklave. V enem od takšnih napadov je bilo davi v mestu Gaza na severu enklave ubitih sedem članov iste družine.

Francoska policija je v torek zvečer pridržala 86 študentov, ki so v solidarnosti s Palestinci v Gazi zasedli predavalnico na pariški Sorboni. Policija je tako še drugič prekinila propalestinski protest na tej univerzi, podobno pa je konec aprila ravnala tudi na prav tako prestižni univerzi Sciences Po.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje