Več organizacij poziva vlado: Umaknite podporo izraelski okupacijski politiki

Slovenija 11. Okt 202314:17 21 komentarjev
PROTEST V PODPORO PALESTINI
Foto: PROFIMEDIA

Več organizacij je na premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovilo pismo, v katerem pozivajo k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

Več organizacij in gibanj, med njimi prvopodpisano Gibanje za pravice Palestincev je danes v javnem pismu premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k takojšnjemu umiku “podpore izraelski okupacijski politiki”. Kot so zapisali, Izrael krši mednarodno pravo in pravico Palestincev do obstoja.

Podpisniki opozarjajo, da ob političnih obsodbah napadov palestinskega gibanja Hamas na Izrael “ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom”.

Prepričani so, da enostranska podpora Izraelu, ki jo izkazujeta tudi Golob in Fajon, prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji. Kritični so, češ da se napadi Palestincev na Izrael obsojajo, medtem ko se izraelski napadi na Palestino obravnavajo kot del pravice do samoobrambe. “Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe,” so zapisali.

Umik podpore in prekinitev gospodarskega in političnega sodelovanja z Izraelom

Goloba in Fajon so pozvali k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

“Slednje so le prvi koraki, s katerimi bo Slovenija začela zahtevati spoštovanje mednarodnih obveznosti s strani Izraela, slovenska vlada pa izpolnjevati predvolilne obljube,” so zapisali.

Med 42 podpisniki so med drugim Mirovni inštitut, Danes je nov dan, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost in Umanotera.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje