Odziv ministrstva na navedbe hrvaškega medija: Hrvaška je Sloveniji dolžna več

Slovenija 17. Jun 202210:25 > 16:09 2 komentarja
piranski zaliv, ribiči, ribiška ladja
Tina Kosec/BOBO

Slovenija kljub večkratnim hrvaškim pozivom ni plačala stroškov postopka glede arbitraže o meji, poroča Večernji list. V odzivu na navedbe tega hrvaškega medija so iz ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da bo Slovenija Hrvaški plačala sodne stroške zaradi tožbe pred Sodiščem EU, a vidi to vprašanje kot del postopka implementacije arbitražne razsodbe.

Slovenija ignorira svojo obveznost do Hrvaške, ki izhaja iz dve leti in pol stare odločitve Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, danes poroča hrvaški časnik Večernji list. Januarja 2020 je namreč sodišče zavrnilo tožbo Slovenije glede arbitraže o meji in ji naložilo, da Hrvaški plača stroške postopka. Ti znašajo 150.000 evrov, kar naj bi na podlagi jasnih pravil potrdilo tudi sodišče, vendar Slovenija ne odgovarja na hrvaške pozive k plačilu, piše Večernji list. Dodali so, da znesek ni visok, a je slovenski odnos do obveznosti po njihovem značilen za odnose med državama.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Hrvaška od Slovenije zahtevala vračilo stroškov postopka v višini okoli 148.000 evrov.  “Slovenija spoštuje odločitve mednarodnih sodišč, zato bo tudi spoštovala svoje obveznosti glede vračila stroškov za stroške postopka pred Sodiščem EU,” je ministrstvo zapisalo v odzivu na poročanje hrvaškega časnika. Slovenija bo torej Hrvaški plačala sodne stroške zaradi tožbe pred Sodiščem EU, a ministrstvo poudarja, da to vidi to vprašanje kot del postopka implementacije arbitražne razsodbe, k čemur je Slovenija Hrvaško že večkrat pozvala.

V tem kontekstu je ministrstvo poudarilo tudi, da je Hrvaška Sloveniji dejansko dolžna več kot Slovenija Hrvaški. Slovenija sicer priznava, da je Hrvaški dolžna plačati plača 148.000 evrov za stroške tožbe, s katero je želela Slovenija dokazati, da Hrvaška nezakonito zavrača implementacijo arbitražne odločitve, ki jo je sprejelo arbitražno sodišče v Haagu. Vendar hkrati Slovenija pričakuje, da ji bo Hrvaška plačala svoj del stroškov arbitražnega postopka.

Slovenija je namreč morala po začasni odločitvi arbitražnega sodišča julija 2015, ko je zavrnilo namere Hrvaške po enostranskem odstopu od arbitraže, založiti za preostale stroške do konca postopka. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve, je šlo takrat za dokončanje dela sodišča še 800.000 evrov, v končni razsodbi pa je sodišče naložilo državama, da si stroške postopka razdelita v enakih deležih.

Pobot terjatev bi torej pomenil, da mora Hrvaška Sloveniji plačati 252.000 evrov, je mogoče sklepati iz odgovora ministrstva.

“Priložnost, da se tudi ti dve vprašanji rešita, bo vsekakor tudi v postopku implementacije arbitražne razsodbe, k čemur je Slovenija Hrvaško že večkrat pozvala,” so še dodali na ministrstvu.

Dolgotrajni spor o meji

Stalno arbitražno sodišče v Haagu na Nizozemskem je o poteku slovensko-hrvaške meje odločilo 29. junija 2017. Odločitev pa nato ni bila uresničena, pri čemer državi krivdo za to pripisujeta druga drugi.

V letu 2018, ko je vlado vodil Miro Cerar, se je Slovenija najprej obrnila na Evropsko komisijo, ki je odločila, da o tem ne bo podala mnenja. Julija 2018, mesec dni po državnozborskih volitvah in dva meseca pred menjavo vlade, pa je Cerarjeva ekipa vložila tožbo zoper Hrvaško pred sodišče EU v Luksemburgu.

Slovensko ekipo v postopku je vodila agentka Maja Menard ob pomoči francoskega pravnika Jeana-Marca Thouvenina. Hrvaška agentka pa je bila Gordana Vidović Mesarek s pomočjo Jemime Stratford iz britanske odvetniške družbe Brick Court.

V januarju 2020, ko je bil Cerar minister za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca, je sodišče odločilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Cerar nam je danes dejal, da se ne spomni, ali je v času njegovega vodenja ministrstva že nastopila obveznost Slovenije za plačilo stroškov. Šarca in Cerarja sta 13. marca 2020 zamenjala Janez Janša in Anže Logar, njiju pa 1. junija letos Robert Golob in Tanja Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje