Večina krajanov Strug ne želi zapustiti v poplavah poškodovanih hiš

Slovenija 06. Maj 202412:28 0 komentarjev
Hiše v Strugah
Foto: N1

V Strugah v občini Luče kar 24 od 38 krajanov ne želi zapustiti domov, ki jih je močno poškodovala lanska avgustovska ujma.

Vlada je za to območje sprejela sklep o odstranitvi 10 objektov, krajani pa medtem še čakajo na končno oceno vrednosti objektov v njihovi lasti, je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

Krajani, ki svojih domov nočejo zapustiti, želijo ureditev protipoplavne zaščite reke Savinje. A Strmčnik je za večjo težavo označil plaz, ki se je sprožil po vodni ujmi. Čeprav bi morali raziskave končati januarja, te še niso opravljene.

“Trenutno na plazu delajo četrto ali peto vrtino,” je opisal in dodal, da poročilo o obsegu plazu oz. materiala, ki lahko zdrsne v Savinjo, pričakujejo v kratkem. Šele nato se bo vedelo, ali in kako je mogoče ukrepati.

Največja težava neznana ocena vrednosti objektov

Glede preselitev največjo težavo predstavlja za zdaj še neznana ocena vrednosti objektov. Kot je povedal krajan Paul Orešnik, krajani po že opravljenih cenitvah čakajo na končno oceno, ki bo znana predvidoma v drugi polovici maja.

Eden od primerov kaže, da vladni sklep o odstranitvi objektov s konca aprila odobrava hišo, delavnice in dodatne zemlje pa ne, je nedavno za Delo povedal krajan Božo Robnik. Težavo po Orešnikovih navedbah pri tem predstavlja tudi pomanjkanje nadomestnih lokacij v občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!