Večina svetnikov je bila verjetno proti razrešitvi ravnatelja OŠ Prebold

Koronavirus 26. Avg 202116:21 > 17:13 2 komentarja
Osnovna šola Prebold Peter Žurej
BOBO

Če bi včeraj odločali o razrešitvi ravnatelja, za to najbrž ne bi bilo dovolj glasov, nam je povedal predsednik sveta osnovne šole Prebold Marjan Golavšek. Stališča svetnikov bi se lahko spremenila, če bi dobili dokaze o nezakonitostih, ocenjuje. Inšpektorat za šolstvo vztraja, da mora svet prevzeti odgovornost.

Svet osnovne šole Prebold na včerajšnji seji ni odločal o razrešitvi ravnatelja Petra Žureja, ki se noče testirati ali cepiti in ne namerava preverjati, ali zaposleni in obiskovalci šole izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Člani sveta so sklenili, da bodo inšpektorat za šolstvo prosili za informacije, katere zakone naj bi Žurej kršil, občino pa bodo prosili za pravno pomoč. Po naših informacijah je svet ta sklep sprejel soglasno.

Šolski inšpektorat: O razrešitvi odloča svet

Na inšpektoratu za šolstvo se na prošnje medijev za pojasnila ne odzivajo. Izvedeli smo samo, da vztrajajo pri svojem odgovoru z začetka tedna, ko so navedli, da so svetu dvakrat predlagali ravnateljevo razrešitev. O razrešitvi lahko po zakonu odloča samo svet šole in šele po odločitvi bo lahko inšpektorat zaključil postopek in razkril podrobnosti, so pojasnili.

Predsednik sveta osnovne šole Prebold Marjan Golavšek pa pravi, da inšpektorat v resnici ni predlagal razrešitve. “Poslali so nam samo poziv, naj razpravljamo o ravnateljevem delu in domnevnih nepravilnostih,” pravi. To je potrdil tudi Marjan Plavčak, predstavnik sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) na osnovni šoli Prebold. SVIZ je prvi prijavil Žureja inšpekciji, potem ko je Plavčak pravno službo SVIZ prosil za mnenje. “Sam sem hotel zadevo rešiti znotraj kolektiva,” poudarja Plavčak, “SVIZ se je za prijavo odločil, ker se ni nič premaknilo.”

Plavčak ni član sveta, a je bil prisoten na včerajšnji seji. Tam je bil tudi Žurej, ki pa danes ni želel dati nobenega komentarja. “Tako smo se dogovorili na seji,” je povedal.

Golavšek priznava, da je svet edini pristojen za odločanje o ravnateljevi razrešitvi, a poudarja, da pri tem vseeno ni povsem svoboden. “Če tega ne opravimo resno, lahko naša odločitev na sodišču pade,” je pojasnil.

Pred razrešitvijo bi moral svet pripraviti predlog ter ga poslati občini, svetu staršev, učiteljskemu zboru in ministrstvu za izobraževanje. Prav zato, da bi lahko pripravila ta predlog, so prosili inšpektorat za informacije ter občino za pravno pomoč, pojasnjuje Golavšek.

Postopek zdravstvene inšpekcije še ni končan

Kaj je v svojem nadzoru ugotovil šolski inšpektorat, torej ni znano. Dejstvo pa je, da je Žurej po mnenju zdravstvenega inšpektorata kršil odloke, namenjene preprečevanju širjenja virusa. Zdravstveni inšpektorji so opravili tri nadzore, vodijo tri postopke in so izdali vsaj eno odločbo o globi v višini 400 evrov. Ker nobeden od postopkov še ni zaključen, tako inšpektorat kot Žurej zavračata prošnje za pojasnila in komentar.

“Kolikor vem, je bila zoper odločbo zdravstvenega inšpektorata vložena pritožba,” pa predsednik sveta pojasnjuje, zakaj ugotovitve zdravstvenega inšpektorata niso dovolj za odločanje o ravnateljevi razrešitvi.

Večina na strani ravnatelja

Golavšek ne želi napovedovati, kako bo glasoval, če oziroma ko bo vendarle prišlo do odločanja o Žurejevi razrešitvi. “Ob imenovanju sem ga podpiral, če se bo izkazalo, da je naredil kaj nezakonitega, pa na to ne morem pristati,” je odgovoril.

Po naših neuradnih informacijah je večina članov sveta na strani ravnatelja. Mnogi člani sveta se strinjajo tudi z Žurjevimi spornimi proticepilskimi stališči, nam je povedal vir, ki ni želel biti imenovan.

“Če bi včeraj odločali o razrešitvi, verjetno ne bi bilo dovolj glasov za to,” je ocenil Golavšek, “a največ bo odvisno od tega, ali dobimo dokaze o nezakonitostih.” Tudi Plavčak je imel občutek, da včeraj razrešitev ne bi uspela. “Vendar nihče ni predlagal, da bi glasovali že včeraj,” dodaja.

Glede množice Žurejevih podpornikov, ki se je pred včerajšnjo sejo zbrala pri osnovni šoli, je Plavčak dejal, da jo težko komentira. “Lahko rečem samo, da me je presenetilo. In mislim, da nisem bil edini,” pravi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje