Velenjski župan ogorčen nad visokimi položnicami: Pričakujem pojasnila

Slovenija 18. Jan 202409:53 3 komentarji
Titov trg v Velenju
Foto: Bor Slana/BOBO

V Velenju še vedno razburja visok strošek ogrevanja, ki je bil v primerjavi s preteklimi meseci precej višji. Župan Peter Dermol poskuša umiriti razmere in opravlja razgovore tako z občani kot predstavniki komunale. Zaradi zelo različnih zneskov na položnicah bo od odgovornih pričakoval pojasnila. Za najranljivejše občane bo tudi letos na voljo oblika občinskega sofinanciranja.

“Strinjam se, da so položnice za toplotno energijo izjemno visoke,” je po razburjenju Velenjčanov zaradi precejšnjega dviga cen daljinskega ogrevanja dejal župan Peter Dermol. V zadnjih dneh poskuša umiriti razmere in opravlja razgovore z obema stranema, pravijo na velenjski občini.

V petek je na delovni sestanek povabil tudi pristojne, saj želi zaščititi javni interes in narediti vse, da bo cena toplotne energije za končne uporabnike čim bolj ugodna, so sporočili z občine. Ker je ob primerjanju cen energije stanovanj v istem bloku v zadnjih dneh opazil velike razlike, od odgovornih pričakuje pojasnila.

Kljub priznavanju, da so položnice zelo visoke, pa je župan v izjavi za javnost zapisal, da je sicer toplotna energija v Šaleški dolini med najbolj ugodnimi, saj da ima občina Velenje skupaj s Celjem najcenejše ogrevanje med daljinskimi sistemi v Sloveniji. Dodal je, da so podražitve najbolj opazne pri odjemalcih, ki živijo v energetsko nesaniranih stanovanjih, kjer niso bili sprejeti zadostni ukrepi za energetsko porabo.

Občanom je obljubil, da bodo lahko tudi letos dobili tako imenovani energijsko toplotni dodatek, s katerim občina najranljivejšim finančno pomaga pri odplačevanju računov za toplotno energijo. V preteklih letih se je znesek gibal v višini 3 evre na mesec, leta 2023 so ga za skupine najbolj ranljivih dvignili na približno 30 evrov mesečno.

Višina letošnjega dodatka za ranljive znana konec januarja

O letošnjem dodatku bodo razpravljali konec tega meseca, ko bo na sporedu naslednja občinska seja. Višina dodatka in kriteriji za prejem še niso znani, jih bo pa občina uskladila do same seje. Župan je obljubil tudi, da bodo na seji znova obravnavali sestavo cene toplotne energije, vplive in možnosti optimizacije.

Na občini so tudi spomnili, da se je cena ogrevanja v velenjski občini spremenila februarja lani, vendar se je višja cena v celoti odrazila šele na položnici za lanski december. Položnice z zneskom, višjim od 30 do 50 odstotkov, so prejeli predvsem stanovalci v objektih, ki niso v celoti energetsko sanirani in kjer niso izvedli ukrepov za bolj učinkovito rabo energije.

Dodatno je k zvišanju cen ogrevanja prispeval vnovični dvig davka na dodano vrednost na energente na 22 odstotkov. V prejšnji kurilni sezoni ga je namreč vlada znižala na 9,5 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje