Vrtoglave položnice za ogrevanje: cena za 58 kvadratnih metrov skoraj 400 evrov

Slovenija 15. Jan 202412:47 > 13:29 30 komentarjev
ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

V Velenju te dni razburjajo vrtoglave cene za ogrevanje za mesec december. Šok ob pogledu na položnice je bil toliko večji, ker je bil zadnji mesec v letu nadpovprečno topel, številni so bili zaradi praznikov od doma, zato radiatorjev niso imeli prižganih, kljub temu pa morajo nekateri za ogrevanje plačati več kot 300 evrov. Po občini se že slišijo pozivi k protestu, ki naj bi ga organizirali kmalu, v Komunalnem podjetju Velenje pa pravijo, da bodo občani morali spremeniti svoje življenjske navade.

Štiričlanska družina živi v Velenju v 58 kvadratnih metrov velikem stanovanju. Cena za ogrevanje? Še prejšnji mesec je plačala 285 evrov, zdaj jo je šokirala položnica za vrtoglavih 378 evrov.

Presenečenje je toliko večje, ker je bil december neobičajno topel z najvišjimi temperaturami od leta 1950, nam pove še ena Velenjčanka.

Do zdaj je za ogrevanje 54 kvadratnih metrov velikega stanovanja plačevala od 100 do 120 evrov, zdaj je, čeprav je decembra deset dni ni bilo doma, prejela položnico za 200 evrov. “To se mi je zdelo precej nenavadno, zato sem klicala na komunalo, kjer so mi dejali, da lahko prihodnji mesec pričakujem še od 50 do 80 evrov višje stroške ogrevanja,” je dejala.

Eden od občanov je na velenjskem portalu cinično zapisal: “Po radiatorjih se mi pretaka kraški teran, iz pipe mi teče viski, grejejo me posebej negovane merino ovčke, vse se pretaka po zlatih ceveh in končna poraba se odčita na Rolexovem števcu.”

Visoke položnice so med Velenjčani sprožile val razburjenja, zato se že širijo pozivi k protestu, ki naj bi ga organizirali v kratkem.

Komunala: Cene ogrevanja nismo povišali, treba bo prilagoditi življenjske navade

Na razburjenje občanov so se z objavo na svoji spletni strani že odzvali v Komunalnem podjetju Velenje. Pojasnili so, da so ceno nazadnje dvignili 1. maja lani, “in sicer zaradi povišanja povprečne nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, ki jo potrjuje Agencija za energijo”. Variabilni del cene toplote ostaja nespremenjen in znaša 73,05421 eva na megavatno uro brez DDV, so zapisali.

Ceno so po besedah Mestne občine Velenje “v letih 2022 in 2023 kar trikrat podražili, ter od vse višjih cen emisijskih kuponov, ki jih moramo plačevati za ogrevanje kljub našim prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki”.

Ker Komunalno podjetje Velenje vseh teh podražitev v ceno ni vključilo takoj in v celoti, so po besedah velenjske občine del stroškov krile občine ustanoviteljice “in s tem tudi ogrozile poslovanje Komunalnega podjetja Velenje”.

Direktor podjetja Gašper Škarja je v izjavi za medije kasneje dodal, da je treba upoštevati tudi, da je bila decembra poraba toplote v primerjavi z novembrom dvakrat večja. Temu prikimavajo tudi na Mestni občini Velenje, kjer pravijo, da je velenjska občina zaradi ugodnih cen v preteklosti med še vedno med največjimi porabniki toplotne energije v Sloveniji.

“Zavedamo pa se, da so v nekaterih gospodinjstvih cene ogrevanja zelo visoke. Predvsem v stavbah, ki niso energetsko sanirane in kjer niso bili sprejeti zadostni ukrepi. V teh objektih so položnice za 30 do 50 odstotkov višje kot v energetsko saniranih stanovanjih,” so zapisali.

Ogrevanje, dimniki
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Škarja je višje cene argumentiral še z 22-odstotnim davkom na dodano vrednost na energent, ki ga je vlada v prejšnji kurilni sezoni znižala na 9,5 odstotka, pa tudi z rastjo cen emisijskih kuponov, “ki jih moramo plačevati za ogrevanje kljub našim prizadevanjem, da bi bili do plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki”.

Po njegovih besedah razlog za višje položnice tiči tudi v navadah občanov, ki so vajeni višjih temperatur v bivalnih prostorih.

“Ljudje so pač navajeni, da je bila cena toplote ugodna, zato ni bilo potrebe po varčevanju, sedaj pa je treba življenjske navade prilagoditi novim razmeram. Če temperaturo spustimo zgolj za eno stopinjo, porabimo od šest do osem odstotkov manj toplote. V spalnih prostorih je lahko temperatura še nižja. Pozitivno na porabo vpliva tudi, da stanovanje prezračimo hitro, radiatorji pa naj bodo ves čas minimalno odprti in ne popolnoma zaprti,” je pozval.

Občina: “Župan ni tisti, ki določa ceno ogrevanja v občini”

Škarja se je odzval tudi na pozive k protestu. Dejal je, da gre za legitimno odločitev občanov, da pa so ves čas v podjetju delovali transparentno in tako nameravajo delati tudi v prihodnje. Pripravili so tudi več brošur, zloženk in medijskih dogodkov, na katerih poskušajo ozaveščati svoje uporabnike in jih spodbujati k nižji porabi toplote.

Da občani zaradi vrtoglavih cen napovedujejo protest, so na občini izvedeli z družbenih omrežij. “Poudarjamo pa, da župan ni tisti, ki določa ceno ogrevanja v občini.” Občane so pozvali, naj se za več informacij zaradi visokih položnic obrnejo na komunalo in upravnike večstanovanjskih stavb.

Direktor komunale, kjer imajo uporabniki tudi možnost obročnega odplačevanja, je ob tem še spomnil, da imajo najranljivejše skupine možnost zaprositi za 30 evrov visok toplotni dodatek na občini, kjer po njegovih besedah razmišljajo, kako bi krog upravičencev razširili. To so na občini potrdili. Dodatek nameravajo na januarski seji sveta novelirati in pa najti mehanizme ter pravno podlago, kako pomagati čim več gospodinjstvom.

“Zavedamo se, da bodo nekateri uporabniki imeli težave s plačevanjem, zato bi rad poudaril, da smo za vsa pojasnila dosegljivi na telefonski številki in prek elektronske pošte,” pa je še dejal direktor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje