Ministrstvo Dominike Švarc Pipan mora polagati račune še ministrstvu za finance

Slovenija 16. Jan 202419:34 26 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Žiga Živulović jr./BOBO

Po izbruhu afere "sodna stavba" je ministrstvo za finance, ki je varuh javnih financ, ministrstvo za pravosodje zaprosilo za dodatna pojasnila o nakupu zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani. Kaj pravijo na ministrstvu za pravosodje, ki se je, kot kaže, zdaj le dogovorilo za še eno cenitev stavbe.

Na vrsto vprašanj, ki se pojavljajo ob odločitvi pravosodnega ministrstva za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, še vedno ni odgovorov.

Ministrstvo, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, se je po tem, ko so se v javnosti pojavile številne informacije o spornosti nakupa, obrnilo na državno odvetništvo. To sedaj ugotavlja, ali je nakup stavbe mogoče razveljaviti.

Več pravnih strokovnjakov je ocenilo, da je ta možnost izjemno majhna – pogodba je namreč zelo ohlapna in z izjemo protikorupcijske klavzule nima posebnih varovalk.

A zdaj bo vendarle opravljena še ena cenitev stavbe na Litijski, za katero je sicer ministrstvo za pravosodje primorskemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju konec decembra že plačalo celotno kupnino v višini 7,7 milijona evrov. Osnova za to ceno je bila cenitev, ki jo je naročil in plačal Vežnaver.

Da se zdaj opravi vnovična cenitev in izmera prostorov, naj bi, kot je poročal portal Preiskovalno, določal aneks, ki sta ga pozno popoldan podpisala ministrstvo za pravosodje in Vežnaver. Stroške cenitve in izmere, ki ju zdaj naroča pravosodno ministrstvo, naj bi nosil prodajalec.

Če površina v pogodbi, to je 5126 kvadratnih metrov, ne bi bila prava, bi se lahko po določbah aneksa spremenila tudi cena oziroma bi bilo mogoče pogodbo celo razdreti.

stavba na litijski cesti, sodna stavba, stavba na litijski cesti, sodna stavba,
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo
n1

Pretežni del kupnine, ki jo je konec decembra Vežnaver že dobil, je sicer po naših informacijah na zaprosilo pravosodnega ministrstva zagotovilo ministrstvo za finance. Ministrstvo za pravosodje je namreč, tako naši viri, finančno ministrstvo konec lanskega leta vprašalo, ali je v proračunu še kaj denarja, ki bi ga lahko namenili za nakup sodne stavbe.

To nabavo naj bi pravosodno ministrstvo utemeljevalo z navedbami, da nove sodne palače, ki jo načrtujejo že vrsto let, še dolgo ne bo, nakup stavbe na Litijski cesti pa je označilo kot smotrn in ekonomičen. Javno so pojasnjevali, da bi se kupnina povrnila v nekaj letih, zdaj namreč plačujejo najemnine.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ministrstvo za finance je ugotovilo, da je v proračunu še nekaj denarja, in se strinjalo, da ga nameni za nakup sodne zgradbe. Glede ustreznosti projekta se finančno ministrstvo ni opredeljevalo – po besedah naših virov to tudi ni v njegovi pristojnosti.

Očitno pa želijo sedaj na ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, dobiti več informacij o nakupu. Kot so potrdili za N1, so na pravosodno ministrstvo poslali dopis, v katerem so jih pozvali k dodatnim pojasnilom. Kot razlog so navedli, da gre za porabo proračunskih sredstev.

Klemen Boštjančič, minister za finance
Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na pravosodnem ministrstvu so nam povedali, da je namestnica generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča po prejemu dopisa državni sekretarki na finančnem ministrstvu ustno že pojasnila zadeve, o katerih so bili vprašani, še danes pa naj bi predvidoma poslali tudi pisna pojasnila. Podrobnosti teh odgovorov za zdaj še niso znane.

Sklepamo pa lahko, da je ministrstvo za finance želelo med drugim izvedeti več o dejanski površini zgradbe. Po poročanju medijev je namreč znani primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver stavbo na Litijski cesti v Ljubljani leta 2019 kupil na dražbi, zanjo pa je odštel 1,7 milijona evrov. V cenitvi, ki jo je dve leti prej naredila pooblaščena cenilka Breda Zorko, je navedeno, da ima stavba okoli 4.600 kvadratnih metrov površine, od tega je nekaj več kot 2.700 kvadratnih metrov uporabnih površin za pisarne. Njeno vrednost je takrat ocenila na 2,9 milijona evrov.

Preden je Vežnaver zgradbo prodal, je plačal cenitev, pod katero se je podpisal sodni cenilec Anton Rigler. A je ta novinarjem Tarče razkril, da cenitve ni opravil on, temveč njegova sokrajanka Breda Zorko, ki je torej opravila že cenitev pred šestimi leti. V drugi cenitvi pa sta se tako kvadratura zgradbe kot njena vrednost močno povečali; navedena je okoli 2.000 kvadratnih metrov večja (uporabna) površina, vrednost stavbe pa je poskočila na skoraj osem milijonov evrov.

Po poročanju portala Necenzurirano se je za isto stavbo na Litijski v Ljubljani istočasno kot pravosodno ministrstvo zanimal tudi Diagnostični center Bled, ki pa je najel svojega cenilca. V javnosti so se pojavile različne informacije, kolikšna je bila vrednost stavbe po tej cenitvi, naši viri pa vztrajajo, da je znašala 7.054.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje