Kdaj je velika noč 2022

Slovenija 02. Mar 202204:40 > 11:34 0 komentarjev
Kdaj je velika noč 2022
Žiga Živulović jr./BOBO

Kdaj je velika noč, je odvisno od datuma prve pomladne polne lune. Velika noč 2022 bo tako 17. aprila, velikonočni ponedeljek pa 18. aprila.

Velika noč je največji krščanski praznik. Na ta dan kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvega.

Kako se določi, kdaj je velika noč 2022

Velika noč je vedno prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Prva pomladna polna luna bo letos v soboto, 16. aprila, velika noč 2022 pa tako v nedeljo, 17. aprila. Velikonočni ponedeljek bo naslednji dan, 18. aprila. Ta je državni praznik in zato dela prost dan. Po datumu velike noči se ravna tudi pust, ki je vedno 47 dni pred tem največjim krščanskim praznikom.

Velika noč je praznik upanja in je najpomembnejši in največji krščanski praznik. Kristjani takrat praznujejo zmago življenja nad smrtjo. Priprave na veliko noč se začnejo z začetkom 40-dnevnega posta na pepelnično sredo. “Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo,” so zapisali na spletnih straneh Slovenske škofovske konference.

Velika noč 2022
Žiga Živulović jr./BOBO

Postni čas kristjani zaključijo z večerno mašo velikega četrtka, ko nastopi tako imenovano sveto velikonočno tridnevje, ki se začne na veliki četrtek zvečer, nato sledi veliki petek, velika sobota in velika noč.  Na veliki četrtek kristjani praznujejo obhajanje Jezusove zadnje večerje z apostoli, veliki petek je dan spomina na Jezusovo trpljenje in smrt na križu. Veliki petek je sicer edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. “Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje,” so zapisali v Slovenski škofovski konferenci. Sledi velika sobota, ki je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Takrat poteka tudi blagoslov velikonočnih jedi. Te se potem pojedo v nedeljo za zajtrk.

Velikonočna nedelja je nato vrhunec velike noči, takrat naj bi Jezus vstal od mrtvih. Na velikonočni ponedeljek, ki sledi, in je državni praznik ter dela prost dan, pa se kristjani spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs.

Za veliko noč se po navadi zbere vsa družina, veliko vlogo ima tudi hrana: šunka, hren, potica in seveda pirhi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!