Velika novost na avtobusih LPP: Končno bo možno tudi plačevanje s kartico

Slovenija 24. Sep 202214:15 9 komentarjev
LPP Urbana
BOBO

Po 13 letih od uvedbe mestne kartice Urbana se na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa obeta sprememba – možnost plačevanja z bančno oziroma kreditno kartico. Naprej morajo spremembo potrditi ljubljanski mestni svetniki, nato pa bo treba počakati še na novo opremo.

Od uvedbe enotne mestne kartice Urbana je minilo že 13 let. Ta je na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) nadomestila mesečne vozovnice, ki so bile na plastificiranih kartončkih, žetone in plačevanje voženj z gotovino. Mnogi so tako že pozabili, kako so hodili v trafike in kupovali papirnate, kovinske in plastične žetone. Tak način plačevanja se je končal 1. januarja 2010, plačevanje z gotovino pa 10. maja istega leta.

Posodobitev iz leta 2009 ima veliko pomanjkljivost, ki je v več kot desetletju niso odpravili oziroma posodobili. V primerjavi s prejšnjim sistemom omogoča manjši nabor možnosti plačevanja voženj in predstavlja težave predvsem turistom.

Že vse od uvedbe se pojavljajo številna vprašanja, kdaj bo mogoče vožnjo z mestnim avtobusom plačati tudi z bančno kartico. Kar nekaj vprašanj je tudi na portalu Mestne občine Ljubljana (Mol) v sklopu “pobude meščanov”.

Bančno kartico imamo v žepu praktično vsi

Trenutno je mogoče vožnje z mestnim avtobusom plačati le z Urbano (lahko jo imate nameščeno tudi na pametnem telefonu, vendar je ločena od fizične) in Valu Moneto, ki pa ni na voljo vsem mobilnim operaterjem. Kot pravijo na LPP, je Valu Moneta nadomestila plačevanje voženj z žetoni in gotovino.

Če so se Ljubljančani, ki redno uporabljajo javni prevoz, teh je sicer vsako leto manj, na Urbano že navadili, pa se s številnimi težavami spopadajo turisti. Ti morajo ob prihodu v Ljubljano, kjer statistično gledano ostanejo le nekaj več kot dva dni, naprej najti urbanomat in na njem kupiti kartico Urbano za dva evra ter nato nanjo naložiti dobroimetje.

Marsikje v tujini poznajo enostavnejši način plačevanja javnega prevoza – z bančno kartico na samem prevozu, ki jo imajo v žepu in denarnici praktično vsi – od domačinov do turistov. LPP in Javni holding Ljubljana, kamor spada LPP, že leta dobivata vprašanja, kdaj bo na avtobusu vožnjo mogoče plačati s kartico, ki ni Urbana. Skozi leta so se odgovori od “Ne razmišljamo” približali do “Že izvajamo aktivnosti”, kot so na pobudo meščana odgovorili v zadnjem letu. V preteklosti so sicer na LPP dejali, da “v času uvajanja tega sistema, brezstične kreditne ali debetne kartice s tehnologijo NFC še niso bile v komercialni uporabi, zaradi česar obstoječa strojna oprema, ki je nameščena na avtobusih (validatorji) tega ne podpira”.

Avtobus
Borut Živulović/BOBO

Na nekaterih avtobusih že testirajo nove čitalce

Zdaj sta uradna potrditev in novo plačilno sredstvo zelo blizu, vsaj na papirju. V ponedeljek bodo predlog, da bi vožnje z mestnimi avtobusi lahko plačevali tudi tudi z bančnimi ali kreditnimi karticami, potrjevali ljubljanski mestni svetniki. Vendar pa bo po odločitvi potrebna celotna nadgradnja trenutnih terminalov na 221 avtobusih, kar se zna še zavleči. Trenutni čitalci namreč ne omogočajo sistemske oziroma strojne nadgradnje, da bi znali obdelati tudi plačevanje s karticami. Za to bo potrebna menjava vseh čitalcev z novejšimi.

“Za omogočanje dodatne funkcionalnosti plačevanja z brezstičnimi kreditnimi ali debetnimi karticami s tehnologijo NFC, je potrebna nadgradnja celotnega sistema enotne mestne vozovnice, ki zajema tudi zamenjavo vse strojne opreme,” so odgovorili iz oddelka za gospodarske dejavnosti in promet pri Molu. Kdaj bi lahko prišlo do menjave čitalcev na avtobusih, v primeru, da bodo svetniki prikimali predlogu, ni znano. Javni holding Ljubljana, kamor sodi LPP, na naša vprašanja namreč ni odgovoril.

Na LPP sicer nove validatorje že testirajo in so nameščeni na 18 avtobusih, vendar za zdaj še ne zaznajo bančnih in kreditnih kartic, bodo pa to znali po posodobitvi. Od starih zeleno-črnih čitalcev bodo občutno večji, na sredini pa bo velik zaslon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje