Velike spremembe za starše: kako bo s starševskim dopustom po novem?

Slovenija 28. Mar 202309:43 3 komentarji
Družina
PROFIMEDIA

V soboto bodo začele veljati spremembe pravil za izrabo starševskega dopusta, s katerimi želi pristojno ministrstvo zagotoviti bolj enakopravno delitev skrbstvenega dela med starši. Preverite, kaj prinašajo.

Konec tedna – natančneje v soboto, 1. aprila, – bodo v veljavo stopile velike spremembe za starše. Spreminjajo se namreč pravila za izrabo starševskega dopusta. Po novem bodo imeli očetje 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta, ki ga bodo lahko izrabili v več delih in tudi v času materinskega dopusta matere. Spremembe bodo veljale za očete otrok, rojenih ali posvojenih od 1. aprila 2023 dalje.

Očetje bodo 15 koledarskih dni očetovskega dopusta lahko izrabili od rojstva otroka do tretjega meseca starosti, preostalih 15 dni, ki jih je bilo doslej mogoče porabiti do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, pa bo postalo starševski dopust v delu, ki ni prenosljiv.

Prav tako se bo podaljšalo trajanje pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, in sicer do osmega leta starosti otroka. Doslej je bilo trajanje omejeno do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Oba starša bosta po novem lahko delala s krajšim delovnim časom od polnega zaradi starševstva, vendar skupna izraba pravice ne bo smela presegati 20 ur tedensko.

V praksi se očetovski dopust tako skrajšuje s 30 na 15 dni, hkrati pa očetje na novo dobijo 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Mati lahko še vedno izrabi skupno 365 dni dopusta, oče pa lahko 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta izrabi tudi v času materinskega dopusta matere in vse do osmega leta starosti otroka. Doslej je bil vsak od staršev sicer upravičen do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer je mati na očeta lahko prenesla 100 dni, oče pa na mater vseh 130 dni.

Po novem bo pravica do starševskega dopusta za vsakega od staršev določena v trajanju 160 dni, pri čemer je 60 dni za vsakega neprenosljivih. To pomeni, da kadar oče na mater prenese vseh 100 dni starševskega dopusta, lahko mati izrabi 260 dni starševskega dopusta, kot je urejeno že zdaj, očetu pa ostane še 60 dni, ki so neprenosljivi. Enako velja tudi obratno, kadar mati prenese vseh 100 dni na očeta, oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, mati pa ima 60 dni neprenosljivih. Teh 60 dni lahko vsak od staršev izrabi do osmega leta starosti otroka.

Zgornja omejitev pri očetovskem in starševskem nadomestilu se veže na dvainpolkratnik zadnje znane povprečne bruto plače za preteklo leto.

Novo ureditev so poslanci brez glasu proti sprejeli 24. novembra lani z novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo in po besedah predstavnikov ministrstva za delo zagotavlja bolj enakopravno delitev skrbstvenega dela med staršema.

Ko je vlada konec septembra sprejela novelo zakona, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec dejal, da zakon na noben način ne skrajšuje starševskega dopusta za mame. Po njegovih besedah izkušnje iz tujine kažejo, da se očetje, ki jim pripada neprenosljiv starševski dopust, zanj pogosteje odločijo. To pomeni, da se bolj intenzivno in pogosteje vključujejo v varstvo in skrb za otroke v najzgodnejših letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje