Veliko odkritje v Gornji Radgoni: našli prazgodovinski skelet?

Slovenija 31. Maj 202208:03 > 08:33 1 komentar
človeški skelet v Gornji Radgoni
STA

Med gradnjo vodovoda v Gornji Radgoni so na grajskem hribu naleteli na okostje. Kot je za medije povedala arheologinja Mojca Jančar, gre za ostanke človeškega skeleta, za katerega domnevajo, da sodi v obdobje prazgodovine, morda celo v čas bronaste dobe.

Ob skeletu so bili tudi manjši ostanki bronastih predmetov. Tako na predmetih kot skeletu bodo opravili nadaljnje analize. Z radiokarbonsko analizo bodo določili starost ter spol in starost pokopanega.

Ob tokratni gradnji vodovoda so pred tem našli tudi nekaj koščkov keramike, skelet pa je prva tovrstna večja najdba. Nekaj manjših najdb, na primer keramike in ognjišče, pa so našli že ob preteklih gradbenih delih na hribu, ob urejanju električnih vodov in plinovoda. Mojca Jančar meni, da so v nadaljevanju možne nove najdbe, saj gradbena dela trenutno potekajo na začetku hriba.

Grajski hrib v Gornji Radgoni je kulturni spomenik lokalnega pomena. Tamkajšnje arheološke najdbe dokazujejo poseljenost v obdobju kulture žarnih grobišč, železne dobe ter zgodnjega srednjega veka. Na hribu je stala centralna naselbina iz obdobja starejše železne dobe širšega regionalnega pomena.

Potem ko so jih zaradi izkopavanja najdbe začasno prekinili, se gradbena dela nadaljujejo, so pa arheologi ves čas prisotni na grajskem hribu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje