Veliko zanimanje za cepljenje v Ljubljani: pomagala bo dodatna ekipa

Koronavirus 15. Sep 202212:41 0 komentarjev
obvezno cepljenje, avstrija
Fotografija je simbolična (Foto: Lukas Barth/REUTERS)

V Zdravstvenem domu Ljubljana opažajo povečano zanimanje pacientov za cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom. Zaradi tega so naročili dodatne odmerke cepiva, zagotovili pa bodo tudi dodatno ekipo za cepljenje.

V Zdravstvenih domovih po Sloveniji so ta teden začeli cepiti z novimi cepivi, ki delujejo tudi proti koronavirusni različici omikron, podrazličici BA.1. Prva pošiljka cepiva – gre za 152 tisoč odmerkov Pfizerja in 33 tisoč Moderne – je že prispela v Slovenijo, do konca meseca pa naj bi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejel še od pol milijona do 700 tisoč odmerkov.

V ponedeljek, ko je po državi steklo cepljenje, gneče na cepilnih mestih ni bilo. Danes pa so iz Zdravstvenega doma Ljubljana sporočili, da opažajo povečano zanimanje pacientov za cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom. Zaradi tega bodo naročili dodatne odmerke cepiva in zagotovili dodatno ekipo za cepljenje. Kot pravijo, se je zanimanje povečalo včeraj, po medijskih objavah o prihodu novega cepiva.

V Ljubljani bodo z novim cepivom, ki je prilagojeno omikronski podrazličici BA.1. in je registrirano za poživitvene odmerke, prvič cepili danes popoldne. Cepljenje proti covidu-19 sicer v Ljubljani izvajajo dvakrat tedensko, vsak četrtek popoldne (med 12.30 in 20. uro) in vsak petek dopoldne (med 7. in 14. uro) v enoti Center na Metelkovi ulici 9.

“V tem terminu zagotavljamo dodatno ekipo za cepljenje, v kolikor bo potrebno, bomo svoje zmogljivosti povečali,” so sporočili. Kot so dodali, imajo trenutno na voljo 480 odmerkov, dodatne odmerke novega cepiva pa so že naročili. Prav tako pa so poleg novega cepiva na cepilnem mestu na voljo vsa druga cepiva proti covidu-19.

Pogled na razpored prostih terminov kaže, da so v ZD Ljubljana že zagotovili dodatne termine prihodnji teden. “Če bodo tudi ta mesta hitro zapolnjena, bomo še povečali naše zmogljivosti,” so napovedali. Na cepljenje v Ljubljani se je treba sicer naročiti preko spletne strani zdravstvenega doma, pacienti pa se lahko za naročanje obrnejo tudi na recepcijo ZD Ljubljana-Center ali osebnega zdravnika.

Že čez štiri tedne pa naj bi tudi v Sloveniji že prijeli prve odmerke cepiva, ki je prilagojeno zdaj prevladujočima podrazličicama omikrona BA.4. in BA.5. Ta teden je najnovejše Pfizerjevo cepivo odobrila tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), v ZDA pa z njim že cepijo ljudi. Več o tem, katero cepivo izbrati, si lahko preberete v pogovoru z dr. Alojzom Ihanom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!