Kako lahko preverite veljavnost vinjete

Slovenija 30. Nov 202210:47 8 komentarjev
Avtocesta
Borut Živulović /BOBO (Fotografija je simbolična)

Decembra lani je začel Dars prodajati elektronske vinjete. Če ste torej letno vinjeto kupili že takrat, vam bo v teh dneh potekla veljavnost. Kako lahko preverite, do kdaj vam velja?

Mineva leto dni od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične. Te so morali vozniki jeklenih konjičkov prilepiti na vetrobransko steklo, nove e-vinjete pa so vezane na registrsko označbo vozila.

Medtem ko se je veljavnost starih vinjet vsakokrat iztekla 31. januarja prihodnje leto (vinjeta za leto 2020 je tako na primer veljala do 31. januarja 2021), e-vinjete veljajo leto dni (od datuma, ki ste ga označili oziroma navedli ob nakupu).

Če ste torej e-vinjeto kupili 1. decembra 2021 in je takrat začela tudi veljati, bo njena veljavnost potekla 1. decembra 2022. Stare vinjete so tako veljale največ 14 mesecev, e-vinjete pa veljajo le 12 mesecev.

Po podatkih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je bilo decembra lani prodanih skoraj 73 tisoč letnih e-vinjet, od tega prvi dan decembra nekaj več kot šest tisoč. Vsem tem 73 tisoč ljudem torej letna e-vinjeta decembra poteče, zato morajo kupiti novo. Če ste vinjeto kupili pozneje, na primer šele 20. januarja letos, je vaša e-vinjeta torej veljavna do 20. januarja prihodnje leto.

Kako pa lahko preverite datum, do kdaj velja vaša vinjeta?

Če ste vinjeto kupili v uradni spletni trgovini

Če ste e-vinjeto kupili po spletu – na uradni spletni strani – ste potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki ste ga navedli pri nakupu. Če pa ste se pred nakupom registrirali, je potrdilo o nakupu na voljo tudi v vašem računu na tej spletni strani.

Če ste vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na primer na bencinski črpalki, v trgovini ali na prodajnem mestu Darsa), lahko veljavnost e-vinjete preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga prejeli ob nakupu.

Dars nadzor cestnina
Žiga Živulović jr./BOBO

Kaj pa se zgodi, če potrdila ne hranite, če so informacije na potrdilu zbledele ali ste potrdilo izgubili oziroma založili? Na Darsu vsem svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbite za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Če potrdila o nakupu ne najdete, lahko veljavnost svoje e-vinjete preverite še na en način. V uradni spletni trgovini začnete postopek nakupa nove e-vinjete za svoje vozilo. Ko boste vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, ali je na vašo registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, in vam prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti, svetujejo na Darsu.

Na Darsu vsem uporabnikom svetujejo registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa. Tudi če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko odprete račun na spletu. V tem primeru boste lahko e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu. Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavite opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmete na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila, so ob tem še zapisali na Darsu.

Preverite, da so podatki pravi

Kupci e-vinjet pa morajo pred nakupom natančno preveriti podatke, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na Darsu. Če vas pri vstopu na avtocesto torej v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih na Darsu zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. “To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju. Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka ‘O’ namesto številke ‘0’). Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka ‘O’ na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka ‘0’, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (‘GO’ za Novo Gorico ali ‘PO’ za Postojno). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko ‘O’ kot številko ‘0’. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo,” so ob tem zapisali na Darsu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje