Veste, koliko človeških let ima vaš pes? Če množite s 7, se motite

Slovenija 26. Okt 202309:46 0 komentarjev
pes, rojstni dan, angleški buldog
Foto: PROFIMEDIA

Formula za preračunavanje pasjih let v človeška – "pomnoži starost psa s 7" – je mit, saj se ljudje in psi ne staramo enako hitro.

Koncept računanja pasje starosti, ki je močno ukoreninjen pri ljudeh, govori, da se pes stara približno sedemkrat hitreje kot človek, torej da njegova starost pri enem letu ustreza človekovi starosti sedem let, pri dveh letih človeški starosti 14 let in tako dalje. Starost psa, ki je doživel deset let, bi tako ustrezala 70 letom človeške starosti.

Vendar ni tako preprosto, piše spletna stran Science Focus. Hitrost razvoja psov je drugačna kot pri ljudeh, velikost in pasma psa pa močno vplivata na njegovo življenjsko dobo.

Ljudje potrebujemo približno 18 let, da postanemo odrasli, pasji mladiči pa so “otroci” le tri do šest mesecev (odvisno od velikosti in pasme), med šestim in devetim mesecem že pridejo v puberteto, torej v “najstniška leta”, pri enem letu pa so že popolnoma odrasli. Nato so naslednja tri ali štiri leta “mlajši odrasli”, ta leta pa ustrezajo človekovi starosti od 31 do 53 let, šele po petem letu pa počasi postajajo stari tudi v človeškem biološkem smislu.

Kolikšna je življenjska doba psa?

Ameriško združenje klinik za živali meni, da pasja starost, ki ustreza tudi človekovim starim letom (65 in več), poteka v zadnji četrtini pasjega življenja.

Običajno se ta začne, ko je pes star okoli sedem let, čeprav se tudi to razlikuje glede na pasmo; pasja starost se lahko tako začne že pri petih letih ali pa šele pri desetih. Na podlagi pričakovane življenjske dobe 81 let v Združenem kraljestvu (pri nas okoli 80) pomeni, da bi starost sedemletnega psa ustrezala približno 61 človeškim letom.

Raziskave kažejo, da psi s kratko življenjsko dobo, kot je nemška doga, pri visoki pasji starosti v resnici niso “stari” v smislu njihovega vedenja ali nevrološkega stanja. Žal samo ne dočakajo veliko let. Nedavna študija o skoraj dveh milijonih psov, ki so jih obravnavali v več kot 1.000 veterinarskih klinikah v ZDA, je pokazala, da je pričakovana življenjska doba psa ob rojstvu 12,69 leta.

Je pa življenjska doba odvisna tudi od spola. Psice živijo nekoliko dlje od psov. Majhni psi živijo precej dlje od velikih psov – majhni psi 16,2 leta, velikani pa 12 let, kaže ena od študij. Na splošno tudi mešanci živijo nekoliko dlje od rodovniških, čeprav imajo dolgo življenjsko dobo tudi nekateri pasemski psi – čivave, šicuji in jazbečarji so se v neki študiji izkazali kot najdlje živeče pasme.

Tabela starosti psov: koliko je star vaš pes?

V grobem je izračun starosti psa v človeškem smislu bolj zapleten, kot bi si mislili. Nekateri za lažjo primerjavo uporabljajo biološki pristop, ki meri staranje na podlagi starostnih sprememb v genomu.

Ko se staramo (tako psi kot ljudje), nastajajo spremembe v genetskem materialu v celicah. Raziskovalci, ki so primerjali te spremembe pri psih, so ugotovili, da te ne potekajo enako hitro kot pri ljudeh. Pes se na začetku v primerjavi s človekom stara sorazmerno hitro, potem pa se to razmerje upočasni.

Računanje pasje starosti je tako drugačno. Formula za pretvorbo pasje v človeško starost je po najnovejših spoznanjih naslednja:

Č = 16 x ln(P) + 31

“Č” pri tem pomeni človeško starost (v koledarskih letih), “P” pasjo starost (prav tako v koledarskih letih), “ln” pa je naravni logaritem, ki za osnovo uporablja Eulerjevo število e. Torej je treba naravni logaritem pasjih let pomnožiti s 16 in zmnožku prišteti 31, da bi dobili ustrezna človeška leta.

Na podlagi teh izračunov je narejena tudi spodnja tabela, ki jo je objavila univerza v San Diegu.

Tabela je najbolj "pravilna" na obeh koncih življenjske dobe, v obdobju srednjih let pa malo manj.

Znanstveniki pravijo, da je osem tednov star pasji mladiček po starostnih spremembah enakovreden devetmesečnemu dojenčku, 12-letni pes pa po teh spremembah ustreza 70-letnemu človeku. Ugotovili so tudi, da enoletni pes ustreza človeku, staremu 31 let, dveletni človeku na začetku 40., pes pri sedmih je kot 60-letna oseba, 14 let star pes pa po epigenetskih spremembah ustreza okoli 80 let staremu človeku.

Najstarejši pes na svetu je pred kratkim poginil v starosti 31 let, o čemer smo poročali tudi mi. Bil je "izjemna izjema". Če bi njegovo starost izračunali po starem in njegovo starost množili s 7, bi dobili skoraj metuzalemsko ustrezno človeško starost, 217 let (mimogrede, dokazano najvišja starost, ki jo je doživel človek, je nekaj več kot 122 let). Če pa jo izračunamo po zgornji formuli, pa dobimo "le" 86 let.

Čeprav torej petletni pes (ki še zdaleč ne velja za pasjega starostnika) po biološki starosti ustreza skoraj 60 let staremu človeku, ne obupajte. Pes je lahko presenetljivo živahen in močan vsaj do desetega leta starosti, ki ustreza človeškim poznim šestdesetim letom.

Zdrava teža in čisti zobje podaljšujejo pasjo starost

Študije kažejo, da je daljše življenje psov, tako kot pri ljudeh, povezano z zdravo težo. Prevelika teža močno skrajšuje življenjsko dobo, predvsem pri majhnih psih.

Labradorec z normalno težo živi v poprečju 13,6 leta, če je samica, in 13,3, če je samec, pri prekomerno težkih psih pa povprečna starost pade za okoli pol leta pri obeh spolih. Yorkshirski terier z normalno težo živi 15,5 leta (samica) oziroma 16,2 leta (samec), vendar pa to pade na 13,5 oziroma 13,7 leta pri psih te pasme s prekomerno telesno težo.

Z daljšo življenjsko dobo psa je povezana tudi ustna higiena. Psi, ki jim čistijo zobe, živijo dlje, vendar ni jasno, ali je to zato, ker imajo boljšo zdravstveno oskrbo ali zgolj čistejše zobe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!