Veter v Ljubljani povzročal težave: drevo padlo tudi na igrala

Slovenija 04. Apr 202311:15 0 komentarjev
gasilci gasilno vozilo 112
Borut Živulović/BOBO

Okrepljen veter je včeraj v Ljubljani povzročil kar nekaj težav: drevo je med drugim padlo na otroška igrala in zaprlo vhod v večstanovanjsko stavbo. V zatišnih nižinskih legah pa so se danes prebivalci zbudili v zelo hladno jutro, saj so se ponekod temperature spustile pod –3 stopinje Celzija. Mrzlo bo tudi v četrtek zjutraj, ko bodo skorajda povsod po Sloveniji temperature pod lediščem.

Minula noč je bila v večjem delu države precej jasna, rahlo vetrovna in sveža, saj je nad naše kraje iznad Arktičnega oceana dotekal zelo suh in mrzel zrak, so zapisali na Facebookovi strani Agencije RS za okolje. “V gorah je zelo mrzlo za začetek aprila, na Kredarici smo izmerili –15,8 stopinje Celzija, na Uršlji gori –12,2 in Rogli –10,3 stopinje Celzija. Zelo hladno je bilo jutro tudi v zatišnih nižinskih legah, ponekod se je ohladilo pod –3,” so dodali.

Čez dan bo še pihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki pa bo čez dan slabela. Po podatkih Arsa bodo sprva najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod še dosegali hitrost med 70 in 100 kilometrov na uro. Popoldne se bo od vzhoda pooblačilo.

Veter v Ljubljani povzročil nekaj preglavic

Na Arsu so poudarili še, da zaradi oblačnosti in tudi vetra jutri zjutraj ni pričakovati nižjih temperatur od današnjih – izjema bo morda le skrajni severozahod Slovenije. A že v noči na četrtek bodo razmere za ohlajanje idealne. “Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela. V četrtek zjutraj bo skorajda povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče. Po nižinah bo od –6 do –1 stopinje Celzija, zato bo nevarnost pozebe. Topleje bo na pobočnih legah in ob morju,” so še dodali.

Okrepljeni severovzhodnik je v ponedeljek popoldan v Ljubljani povzročil kar nekaj dela gasilcem. Regijski center za obveščanje Ljubljana je namreč obravnaval devet dogodkov – veter je podrl nekaj dreves. Tako je eno padlo na otroška igrala in zaprlo vhod v večstanovanjsko stavbo, eno se je nevarno nagnilo nad kolesarsko stezo in dve nad poslovni objekt. Veter je odkril oziroma poškodoval nekaj ostrešij objektov in podrl reklamni pano. Za sanacijo posledic vetroloma so aktivirali tri gasilske enote.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!