Virusno obdobje se pozna: Slovenija vodilna po pojavnosti RSV okužb v Evropi

Slovenija 10. Nov 202209:49 > 11:19 1 komentar

Predvsem v jesenskem in zimskem času po zraku mrgoli virusov. Porast respiratornih okužb zaznavajo tudi na ljubljanski pediatrični kliniki. Strokovni direktor pediatrične klinike je staršem novorojenčkov svetoval, naj se izogibajo obiskom. Po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič je Slovenija vodilna v Evropi po pojavnosti RSV okužb. Skrb vzbujajoče je tudi, da v zadnjem času za omenjenim virusom ne zbolevajo le mladi, ampak tudi starejši od 65 let.

V jesenskem in zimskem času je, kot običajno, spet več prehladnih in virusnih obolenj. V razmahu so tudi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom, podatke o porastu okužb z omenjenim virusom sta predstavila strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn in vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

Po besedah Pokorna se z okužbami respiratornega sincicijskega virusa (RSV) na kliniki soočajo vse leto. “RSV je za dojenčke in novorojenčke zelo problematičen, saj povzroča okužbe spodnjih dihal.” Prav omenjeni virus pa je najpogostejši razlog za hospitalizacijo otrok. “Na pediatrični kliniki smo imeli vse leto skoraj vsak mesec od 5 do 15 hospitalizacij otrok zaradi RSV,” je dejal in dodal, da se je v zadnjih dveh letih epidemiologija okužb dihal spremenila. Okužbe se ne pojavljajo več strogo v obdobju sezon, pač pa respiratorne okužbe krožijo celo leto, je pojasnil.

RSV je najpogostejši povzročitelj akutnega bronhiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča blažja prehladna obolenja.

Pokorn staršem novorojenčkov svetuje, naj se izogibajo obiskom in naj ne obiskujejo prehlajenih ljudi. “Če imajo drugega otroka v vrtcu, naj ga v tem zimskem obdobju vzamejo iz vrtca,” je opozoril.

Zbolevajo tudi starejši

Po besedah Tatjane Mrvič, pediatrinje z infekcijske klinike in vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, so v zadnjem mesecu potrdili 92 RSV okužb pri hospitaliziranih pacientih, večinoma gre za malčke do prvega leta starosti, ki potrebujejo daljši čas bolnišnične oskrbe.

Po njenih besedah se s porastom okužb z omenjenim virusom soočajo po vsej Evropi in Ameriki. “Če primerjamo evropske podatke, smo med najslabšimi,” je dejala in dodala, da je Slovenija po pojavnosti RSV okužb po podatkih evropskega centra za nalezljive bolezni vodilna.

Po besedah Mrvič je skrb vzbujajoče še, da za tem virusom zbolevajo tudi starejši od 65 let, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. “Na žalost smo imeli ta konec tedna dva sprejema na odraslo intenzivno enoto zaradi RSV okužbe,” je opisala. Ljudi je pozvala, naj spoštujejo osnovne ukrepe, kot je izogibanje gneči in zračenje prostorov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje