Vizjak pozdravil objavo daljših posnetkov

Slovenija 09. Nov 202113:50 5 komentarjev
Andrej Vizjak
Borut Živulovič/BOBO

Minister za okolje Andrej Vizjak trdi, da novi posnetki njegovega pogovora z Bojanom Petanom potrjujejo njegovo interpretacijo afere.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v sporočilu za javnost pozdravil nov daljši del posnetka 14 let starega pogovora med njim in podjetnikom Bojanom Petanom. Po njegovem bi morala afera spremeniti ime, iz sedanjega “afera glupi davki” v “afera prisluhi”. “Od objave do objave se razkriva, kdo si je želel tajkunskih prevzemov in kdo je želel preprečiti državno oškodovanje,” so v njegovem imenu zapisali na ministrstvu za okolje.

Včeraj je POP TV objavil štiri izseke pogovora, v katerem Vizjak, ki je bil leta 2007 minister za gospodarstvo v prvi vladi Janeza Janše, Petana prepričuje, naj se začasno odpove zahtevi za umik lastnih delnic Term Čatež. Oziroma, naj dopusti, da Terme Čatež lastne delnice umaknejo tako, da za njih ne bo treba plačati kupnine in davka. Pri tem ga prepričuje tudi z navedbami, da bi lahko denar porabil za investicije, ter mu obljublja kooperativen nadzorni svet, pomoč pri pripojitvi Term Olimia ter, da bo Petan nekoč “imel” delež Kapitalske družbe (KAD) v Termah Čatež.

Vztraja, da je lepljenka

“Več kot očitno je, da si medij prizadeva ohranjati temo »živo«, čeprav nikjer ni mogoče očitati ministru nobene nezakonitosti, temveč je cilj diskreditirati ministra zaradi neprimernih izjav, ki jih ni izrekel javno, temveč v zasebnem pogovoru,” so sporočili z ministrstva za okolje.

Ponovil je tudi očitek, da je posnetek, ki ga je POP TV objavila v prispevku 18. oktobra, ko je razkrila 14-let star pogovor, lepljenka različnih kosov pogovora. Takrat je POP TV posnetke interpretirala tako, da je Vizjaku pripisali svetovanje, kako naj se izogne plačilu davka. “S to lepljenko se je želelo prikazati takratnega ministra za gospodarstvo, da svetuje tajkunu Bojanu Petanu utajo davkov, kar odločno zavračamo,” so sporočili z ministrstva za okolje.

Prejšnji teden je POP TV objavila prvi daljši del posnetka pogovora, v katerem Vizjak Petanu obljublja kooperativen nadzorni svet, dogovarjanje o direktorju Term Čatež ter druge domnevno sporne aktivnosti. V tem posnetku ni več očitka glede napeljevanja k utajevanju davkov, ker tega dejansko ni bilo in ga seveda ni mogoče dokazati, je danes sporočil Vizjak prek službe za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Za daljši posnetek, ki ga je prejšnji teden objavila POP TV, je Vizjak potrdil, da je avtentičen. Njegovo vztrajanje, da je “lepljenka” posnetek, ki ga je POP TV objavila 18. oktobra, pa je mogoče razumeti, kot da ga moti, kako so na POP TV posnetke interpretirali.

V današnjem sporočilu za javnost je ministrstvu tudi spomnilo na pojasnila, ki jih je dal Vizjak na novinarski konferenci ta teden.

»Še enkrat pa bi poudaril, da je namen objave v tem trenutku rušenje ne zgolj mene, temveč predvsem predloga zakona o varstvu okolje, ki bo po več desetletjih končno naredil red na področju odpadkov v Sloveniji. In to dokazuje sama časovnica objav 14 let starih posnetkov po delčkih,” je v današnjem sporočilu za javnost še izjavil Vizjak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje