Nov posnetek pogovora prinesel dodatne razjasnitve

Slovenija 08. Nov 202123:37 > 09. Nov 2021 08:31 12 komentarjev
Andrej Vizjak in Bojan Petan
Fotomontaža

V ponedeljek zvečer objavljeni posnetki očitno potrjujejo Vizjakovo pojasnilo, da Petanu ni predlagal izogibanja davkom, ampak izogibanje poslu, pri katerem bi morale Terme Čatež plačati davek. Prvič pa je javnost slišala scenarij, ki ga je Vizjak ponujal kot alternativo.

Na POP TV so v ponedeljek zvečer objavili še en daljši posnetek 14 let starega pogovora med Andrejem Vizjakom, takratnim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje, ter podjetnikom Bojanom Petanom. V ponedeljek objavljeni posnetek kaže, kako je Vizjak Petana prepričeval, naj se (začasno) odpove umiku lastnih delnic Term Čatež. Kaže tudi, kakšen alternativni scenarij je minister ponujal podjetniku.

“Glup” je bil posel, ne davki

Iz posnetka je jasno, da Vizjak ni predlagal utaje davkov, ampak je Petana pozival, naj Term Čatež ne sili v izvedbo posla, pri katerem bi morale, če bi ga izvedele, plačati tudi več milijonov evrov davka. Tako smo objavljene posnetke na N1 interpretirali od začetka izbruha afere. Jasno pa je tudi, da Vizjakov alternativni načrt ni bil takšen, kot je trdil na novinarski konferenci prejšnji teden.

Poleg tega posnetek dokazuje, da so bili avtentični tudi posnetki, ki je je POP TV objavil v prvem prispevku o pogovoru med Vizjakom in Petanom, torej 18. oktobra. Vizjak je še prejšnji teden vztrajal, da so bili tisti posnetki “lepljenka”. Vendar se je po več novinarskih vprašanjih izkazalo, da ga predvsem moti, kako so na POP TV posnetke interpretirali. Kljub temu pa je Vizjak, kot nam je potrdil danes, prejšnji teden zaradi posnetkov vložil kazensko ovadbo.

Bojan Petan je zahtevo za umik lastnih delnic prvič predlagal 6. avgusta 2007, skupščina Term Čatež pa je umik potrdila 29. januarja 2008. Šlo je za umik nekaj več kot 100.894 delnic Term Čatež (slabih 17 odstotkov lastniškega deleža). Lastnici teh delnic sta bili podjetji Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož (TPP). Podjetji sta bili v delni lasti Term Čatež, vendar so morale Terme Čatež od njiju delnice, preden so jih umaknile, odkupiti. Plačale so 31,2 milijona evrov iz rezerv in kapitala. In pri tem so morale Terme Čatež plačati tudi davek.

V danes objavljenem posnetku Vizjak reče, da je ta poteza “bedasta” in “glupa”, saj bi Terme Čatež za to porabile denar, ki bi ga sicer lahko namenile za investicije. “Jaz mislim, da bi bila velika škoda z lastnimi delnicami to narediti, kar predlagaš, to osiromaši firmo zelo. Ti boš moral plačati velike denarje hčerinskim družbam, jih boš umaknil in ne boš imel po moje potem več ’špage’ ne za investicije, ki se … Glej, tu imaš pa tretjo kupulo, tu lahko imaš še kak drug načrt, lahko še kaj pomagamo … preko evropskih skladov,” pravi Vizjak. Omeni tudi, da mu lahko pomaga tudi pri pridobivanju lastništva v Terma Olimia.

Vizjakov alternativni načrt

Petan mu odgovori, da lahko hčerinski družbi Term Čatež, Marina Portorož in TPP “vzpostavita terjatev do Term Čatež”. Sklepamo lahko, da je Petan načrtoval, da podjetji od Term Čatež ne bi takoj zahtevali plačila za lastne delnice Term Čatež. Nato Vizjak omeni, da davek pa bi državi morale plačati. Na hitro izračunata, da bi davek znašal okoli 4,5 milijona evrov.

Minister nato predstavi svoj načrt. Predlaga, da Terme Čatež povečajo lastniški delež v Marini Portorož in TPP ter ju nato pripojijo. Potem bi lahko, kot ga je razumeti, Terme Čatež lastne delnice umaknile, ne da bi jim bilo treba zanje plačati. Zakaj Petan tega “nasveta” nato ni poslušal, iz posnetka ni razvidno.

Prejšnji teden je minister Vizjak na novinarski konferenci dejal, da je bil njegov alternativni scenarij drugačen. In sicer, da naj Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož te delnice Term Čatež prodata novemu bodočemu strateškemu solastniku Term Čatež. Ali imaginarnemu, ali je imel Vizjak takrat že koga konkretnega v mislih, ni znano. Po njegovem alternativnem scenariju, je pojasnil Vizjak, bi Terme Čatež za te delnice dobile približno 30 milijonov evrov, po Petanovem načrtu, ki se je potem uresničil, pa so Terme Čatež za te delnice plačale približno 30 milijonov svojima hčerinskima podjetjema.

Umik lastnih delnic Term Čatež je pomenil, da so Petanove družbe in družbe, povezane z njim, pridobile večino v Termah Čatež. Po tem je bil njegov prevzem podjetja samo še formalnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje