Vlada bi razveljavila postopek izbire evropskih tožilcev

Slovenija 25. Maj 202116:13 > 16:20 0 komentarjev
Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič
Bobo

Generalni sekretariat vlade je pripravil sklep, po katerem se vlada ne bi seznanila s predlogom Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Če bi bil sprejet, bi pravosodno ministrstvo pozvali, da nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur v Uradnem listu.

V uredništvu Dela so pridobili sklep generalnega sekretariata vlade, da se ta ne bo seznanila s predlogom Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. To pomeni, da Matej Oštir in Tanja Frank Eler, ki jima neuradno nasprotuje premier Janez Janša, ne bosta postala evropska javna tožilca, če seveda ministri sklep potrdijo.

Vlada bi s sklepom ministrstvu za pravosodje naložila takojšnjo objavo novega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev v Uradnem listu. Ker je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič zatrdila, da od izbranih kandidatov, ki so bili izbrani strokovno, ne bo odstopila, smo jo prosili za komentar. Odziv še čakamo.

Še včeraj je ministrica izrazila naklonjenost možnosti, da bi Slovenija najprej imenovala le enega kandidata. S tem bi po njenih besedah presekali gordijski vozel in rešili situacijo. Spomnimo, da je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders že večkrat opozoril Slovenijo, naj odpravi zastoj in imenuje kandidata. Poleg Slovenije kandidatov ni imenovala le še Finska.

Evropsko javno tožilstvo, ki bi moralo začeti delovati 1. junija, bo pristojno za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!