Vlada bi virus opičjih koz uvrstila v 1. skupino nalezljivih bolezni

Slovenija 24. Maj 202221:32 > 25. Maj 2022 08:15 0 komentarjev
Opičje koze
PROFIMEDIA

Vlada je sprejela sklep, po katerem bi okužbe z virusom opičjih koz uvrstili v tako imenovano 1. skupino nalezljivih bolezni. Zanje je po zakonu o nalezljivih boleznih obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. To pomeni, da bodo morali zdravniki za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni diagnosticirane okužbe sporočati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih (ZNB), pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so zapisali v vladnem sporočilu za javnost, je bolezen opičjih koz namreč porajajoča se nalezljiva bolezen, ki se do sedaj v Evropi v takšnem obsegu še ni pojavljala.

“Glede na epidemiologijo skupkov, ki se pojavljajo v Evropi, pojava primerov te bolezni je pričakovano, da se bodo primeri pojavljali oziroma se je že, tudi v Sloveniji. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni pozivata države, da takoj vzpostavijo epidemiološko spremljanje primerov te bolezni in ustrezno obravnavo tesnih kontaktov,” je zapisal urad vlade za komuniciranje.

Vlada zato meni, da je treba okužbo z virusom opičjih koz čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po ZNB obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. “Le tako bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih kontaktov ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim inštitucijam,” so še zapisali.

Ko bodo okužbe z virusom opičjih koz uvrščene v 1. skupino nalezljivih bolezni, bo to pomenilo, da bodo zdravniki o potrjenih okužbah dolžni obveščati epidemiološko službo NIJZ. To pa ne bo pomenilo, da bo bolezen opičjih koz postala tudi karantenska bolezen. Epidemiologov pri njej za zdaj namreč ne skrbi, da bi lahko povzročila veliko škodo za zdravje velikega števila ljudi, kot je bilo pri covidu-19. Kot je za N1 potrdil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel, so posamezniki le seznanjeni, da so bili v visokotveganem stiku, obveščeni o tem, na kaj morajo paziti, njihovo prosto gibanje pa ni omejeno.

V 1. skupino so po pravilniku o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje uvrščene še davica, gnojni meningitis po povzročiteljih (bakterijski), hemoragična mrzlica po povzročiteljih (ebola, denga, lassa, marburg), kolera, kuga, ošpice, otroška paraliza, rumena mrzlica, steklina in vranični prisad.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!