Na Slovaško kmalu odpotuje 101 pripadnik Slovenske vojske

Svet 24. Maj 202219:20 > 25. Maj 2022 09:13 3 komentarji
Slovenska vojska
Ministrstvo za obrambo/TWITTER

Pripadniki Slovenske vojske, ki bodo sodelovali v Natovi bataljonski bojni skupini na Slovaškem, se bodo v kratkem odpravili v Lešt. Tam bodo skupaj s češkimi, ameriškimi, nemškimi, nizozemskimi in poljskimi kolegi oblikovali enoto Aktivnosti okrepljene pozornosti (Enhanced Vigiliance Activities – eVA).

Vrh voditeljev zveze Nato je 24. marca oziroma mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino potrdil vzpostavitev štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu zavezništva. Bataljonske bojne skupine oziroma enote Aktivnosti okrepljene pozornosti, ki predstavljajo odziv na novo (vojno) realnost, bodo vzpostavljene na Slovaškem, Madžarskem, Romuniji in Bolgariji. Skladno z odločitvijo slovenske vlade, na Slovaško v kratkem potuje 101 pripadnik Slovenske vojske. Predhodnica bo odpotovala 30. maja, glavnina pa teden dni kasneje, in sicer v več valovih.

Na Slovaško – v Lešt – bodo odpotovali vojaki, ki pripadajo lahki pehotni četi iz 10. pehotnega polka 1. brigade, pa tudi pripadniki Slovenske vojske, ki bodo podpirali delovanje pehotne čete – navadno so to logisti, vzdrževalci opreme in oborožitve ipd. “Delujemo v okviru večnacionalne enote, znotraj katere si moramo zagotoviti nacionalno logistično podporo,” je za N1 pojasnila podpolkovnica Nina Raduha, predstavnica za odnose z javnostjo. Vojaki bodo uporabljali oklepnike Valuk, opremljeni pa bodo s pehotno oborožitvijo.

Vodilna država v bojni skupini na Slovaškem, katere del bodo slovenski vojaki, bo Češka; bataljonski bojni skupini bo torej poveljeval češki polkovnik. Bo pa kontingentu slovenske vojske poveljeval slovenski poveljnik. Poleg slovenskih in čeških vojakov bodo v bojni skupini še ameriški, nizozemski, nemški in poljski. Skupno bo bojna skupina štela več kot 2.000 članov.

Zveza Nato je z obrambnimi oziroma odvračalnimi nameni že oblikovala štiri multinacionalne bataljonske bojne skupine Okrepljene prednje prisotnosti v Litvi, Latviji, Estoniji in na Poljskem (odločitev za njihovo vzpostavitev je bila sprejeta leta 2016).

Podobno kot v treh baltskih državah in na Poljskem želi Nato z vzpostavitvijo štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu zavezništva okrepiti pripravljenost, odvrniti morebitno agresijo in pokazati, da je pripravljen na kolektivno obrambo, je povedala Raduha. Kako dolgo bodo štiri nove skupine obstajale, ni znano. Veliko je odvisno od dogajanja v mednarodni skupnosti oziroma oboroženih spopadov v Ukrajini – nenazadnje je vzpostavitev bojnih skupin odziv nanje.

Slovenska vojska
Slovenska vojska

Enako kot pri misiji Nata v Latviji, kjer že sodelujejo slovenski vojaki [16. maja 2022 jih je bilo po navedbah Slovenske vojske tam 49], so tudi rotacije vojakov na Slovaškem predvidene na približno šest mesecev. Kot je pojasnila Raduha, pa ni nujno, da bo sestava rotacij vseskozi enaka, utegne se denimo spremeniti število članov, pri čemer pa – skladno s sklepom vlade – to število ne bo višje od 200.

V ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka so pred odhodom pripadnikov Slovenske vojske danes pripravili slovesnost, na kateri je pripadnike nagovoril poveljnik sil generalmajor Miha Škerbinc:

Največ pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah oziroma misijah, je trenutno na Kosovem. V misiji Kfor, ki deluje pod okriljem Nata, je 97 pripadnikov Slovenske vojske. Podatek je z dne 16. maja 2022. Sicer pripadniki Slovenske vojske delujejo tudi v operacijah oziroma misijah v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Maliju, Libanonu, Siriji in Iraku. En pripadnik sodeluje v EU NAVFOR. Do danes je bilo na 28 mednarodnih operacij in misij napotenih 14.786 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje