Vlada bi zamaknila datum uskladitve plač, Sviz ob tem napovedal nove zahteve

Slovenija 08. Dec 202319:12 > 21:25 3 komentarji
Branimir Štrukelj
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po sestanku z vlado je šolski sindikat Sviz sporočil, da si želi vlada nekoliko zamakniti datum uskladitve plač, ki je določen v stavkovnem sporazumu. V sindikatu so dodali, da so pripravljeni na pogovor, a da bo vlada morala upoštevati nekatere zahteve, ki jih prej ni.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je po današnjem sestanku povedal, da so vladno stran danes prosili še za formalni predlog, saj gre za stavkovni sporazum, ki ima izjemno težo. “Navsezadnje za njim stoji 37.248 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so izglasovali stavkovne zahteve, ki so v temelju uresničene v tem stavkovnem sporazumu,” je poudaril.

V sindikatu so opozorili, da so odločitve, ki bi potencialno lahko pripeljale do spremembe stavkovnega sporazuma, izjemno zahtevne, na koncu pa bi za spremembo morali izpeljati tudi ponovno glasovanje vseh članov sindikata in zanjo dobiti njihovo večinsko podporo.

Stavkovni sporazum, ki sta ga Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in vlada sklenila marca, določa dogovor o plačah v vzgoji in izobraževanju znotraj posebnega plačnega stebra, pri čemer nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati 1. januarja 2024. Takrat začno veljati ne glede na to, kdaj  bi se dogovorili za odpravo plačnih nesorazmerij. Če bi se torej dogovorili junija prihodnje leto, bi moral biti izpeljan poračun od januarja.

Vlada predlagala zamik datuma

Po Štrukljevih besedah vladna stran zdaj predlaga zamik tega datuma na kasneje, konkreten predlog pa še čakajo. Kot je dodal Štrukelj, tudi ni vseeno, ali bo vladna stran predlagala dopolnitev stavkovnega sporazuma, nov stavkovni sporazum ali aneks k stavkovnemu sporazumu.

V sindikatu ne bodo kategorično zavrnili vsega, ampak bodo “iskali pot, ki bi pripeljala do nekega produktivnega rezultata”. Se bo pa vlada morala najprej odreči nekaterim nesprejemljivim predlogom, ki jih je dala v začetku septembra in proti katerim je Sviz nastopil tudi na protestnem shodu. Pri tem je omenil pasovne dvige plač, poseg v strokovna napredovanja in neenakost plačila med svetovalnimi delavci in učitelji.

Stavkovni sporazum imajo in ga je treba uresničiti, vanj so vključene tudi nekatere varovalke, je poudaril. V Svizu so pripravljeni na pogovore, “pri čemer pa bo treba upoštevati tudi nekatere njihove zahteve, ki jih vlada doslej ni upoštevala”.

Do vladnega (ne)napredka kritični tudi v visokošolskem sindikatu

Danes so se glede odprave plačnih nesorazmerij in vladne časovnice sestali tudi ministrstvo za visoko šolstvo in varno upravo ter visokošolski sindikat. Tudi tu je slednji pozval k čim prejšnjemu nadaljevanju pogajanj o tem, na kakšen način bi lahko visokošolskim delovnim mestom zagotovili natančno opredeljeno in korektno odpravo plačnih nesorazmerij, je po sestanku dejal predsednik VŠS Gorazd Kovačič.

Tko kot Sviz je osvetlil, da vlado moti s stavkovnim sporazumom določeni datu za odpravo plačnih nesorazmerij, torej 1. januar 2024. Vlado naj bi ta teden že pozvali, da zamuja s podpisom aneksa hz kolektivni pogodbi.

Vlada naj bi sicer že v krovnih pogajanjih predlagala, da se vse skupaj zamakne na 1. januar 2025.

Nadaljevanje stavke v visokem šolstvu
Predsednik Visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje