Prihaja obvezni zdravstveni prispevek: kaj to pomeni za upokojence

Slovenija 08. Dec 202309:37 14 komentarjev
starejši
Foto: PROFIMEDIA

Z uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka za upokojence z letom 2024 bo zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje upokojencem že letos prenehal odtegovati premije za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tistim, ki so zavarovani pri Vzajemni, je zadnjo premijo že odtegnil ob izplačilu novembrskih pokojnin, tistim, ki so zavarovani pri Triglavu ali zavarovalnici Generali, pa jo bo nazadnje odtegnil konec decembra.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sporočil, da se s spremembami zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ukinja plačilo premij za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Namesto tega se z letom 2024 uvaja obvezni zdravstveni prispevek.

Upokojencem, ki imajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri zavarovalnici Vzajemna, je zavod premijo nazadnje odtegnil ob izplačilu novembrskih pokojnin, saj se je premija plačevala vnaprej. Upokojencem, ki imajo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnicah Triglav ali Generali, pa bo zavod premijo za to zavarovanje nazadnje odtegnil konec decembra 2023 ob izplačilu decembrskih pokojnin, so pojasnili.

Kaj se bo torej zgodilo?

Če je upokojenec doslej premijo eni od treh zavarovalnic plačeval sam, na primer s položnico ali trajnikom, bo po novem premijo zanj poravnal Zpiz, izplačana pokojnina pa bo za 35 evrov nižja.

Tudi upokojenci, ki doslej niso imeli urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo po novem prejeli za 35 evrov nižjo pokojnino.

Zpiz sicer že zdaj poravnava premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri treh zavarovalnicah za več kot 210.000 oseb. Za te praktičnih sprememb ne bo, le Zpiz bo mesečno 35 evrov namesto eni od treh zavarovalnic odvedel ZZZS. Več o spremembah v članku Dopolnilno zavarovanje: kdaj plačam zadnjo položnico in kaj nato sledi?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje