Kako se bodo višale pokojnine: Zpiz poslal pojasnilo

Slovenija 08. Dec 202309:19 8 komentarjev
upokojenec, upokojenca, sprehod, gozd, starejši
PROFIMEDIA

Januarja prihaja delna uskladitev pokojnin, nato pa februarja še redna. Zpiz pojasnjuje, kako se bo to zgodilo.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je poslal pojasnilo, kako bo januarja in februarja poteka uskladitev pokojnin.

Redna uskladitev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja se bo delno opravila že v januarju 2024, in sicer za 8,2 odstotka, pojasnjujejo na Zpizu. “Upokojenci in prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo tako januarja prejeli za 8,2 odstotka višje prejemke,” dodajajo. Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december 2023, pri tem pa se ne bo upošteval povečani del prejemkov v višini 1,8 odstotka, ki bo izplačan v decembru 2023, dodajajo.

Februarja se bodo nato pokojnine in invalidska nadomestila redno uskladili po sistemskem Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. “Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december 2023, pri tem pa se ne bo upošteval niti povečani del prejemkov v višini 1,8 odstotka, ki bo izplačan v decembru 2023 niti delna uskladitev v višini 8,2 odstotka, ki bo izplačana v januarju 2024,” so zapisali. To pomeni, da se kot osnova za povišanje pravzaprav gleda oktobrska pokojnina in se odstotki ne seštevajo (za lažjo predstavo je na koncu članka tabela z izračunom).

Kot dodajajo na Zpizu, bo pri izvedbi redne uskladitve pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja v februarju 2024 izveden tudi poračun pripadajoče razlike za januar, kar pomeni, da bo konec februarja izvedeno izplačilo, ki bo obsegalo:
– februarski prejemek, pri katerem bo v celoti upoštevana višina redne uskladitve, in
– poračun razlike za januar 2024 z upoštevanjem delno že opravljene uskladitve v višini 8,2 odstotka v januarju 2024.

Kolikšna bo februarska uskladitev, še ni znano

Kot pravijo na Zpizu, trenutno ni mogoče podati točnega podatka o tem, kakšna bo višina redne uskladitve. “Redna uskladitev pokojnin se namreč izvede na podlagi sklepa sveta zavoda, ki enkrat letno (v drugi polovici februarja) ugotovi višino redne uskladitve, upoštevajoč rast povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov) v Republiki Sloveniji, ki ju ugotovi in uradno objavi SURS.”

Ker uradni podatki niso znani pred 15. februarjem v letu, v katerem se izvede uskladitev, je pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj v okvirnih odstotkih na podlagi razpoložljivih in nedokončnih podatkov, poudarjajo. Po nekaterih ocenah pa naj bi bila ta med osem in devetodstotna.

Za lažjo predstavo smo na N1 že pred časom izračunali, kako se bodo povečevale pokojnine. Več v tabeli spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje