Mengeški gasilci razkrili ozadje primera Zajc in kako so razdelili denar

Slovenija 07. Dec 202317:09 22 komentarjev
Sandi Zajc
Denis Sadiković, N1

Po štirih mesecih, treh odvetnikih, številnih sejah upravnega odbora in vrtincu zasebnih težav ter anonimnih obtožb, v katerem se je znašel mengeški gasilec Sandi Zajc, se je zgodba z donacijami zdaj vendarle razpletla. Koliko denarja je dobil Zajc, koliko njegova nekdanja partnerica in koliko PGD Mengeš? To je zdaj društvo javno objavilo na svoj Facebookov profil, obenem pa razkrilo še nekatere druge podrobnosti dogajanja. S prstom kažejo na predsednika društva Sandija Jakliča, češ da "si je vzel pravico in na lastno pest izkoristil tekoči račun društva". Jaklič je že podal odstopno izjavo, medtem pa se Zajc po začasni izključitvi iz operative očitno vrača v gasilske vrste. Gasilska zveza je namreč ugotovila, da društvo ni imelo nobene pravne podlage, da ga suspendira.

Na transakcijski račun Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš se je skupno steklo za 508.277,29 evra donacij, so zdaj s točno številko postregli v PGD Mengeš. Tedne je v zraku viselo vprašanje, komu pripada koliko: na vseh transakcijah namen nakazil namreč ni bil viden.

Zdaj je jasno: PGD Mengeš je prejel 34.245,77 evra, Sandi Zajc pa 378.234,4 evra. Naknadno mu bo društvo nakazalo še 250 evrov, saj so čakali še podatke treh transakcij iz tujine.

Nekdanji partnerici Zajca pripada 95.547,12 evra.

PGD Mengeš je v ponedeljek na družbenem omrežju Facebook poleg natančnih denarnih vsot objavil še obširno pojasnilo dogajanja v zadnjih štirih mesecih, saj je zgodba o donacijah za gasilca Sandija Zajca društvo postavila “v nezavidljiv položaj in pred velik izziv”. Kot so zapisali, so bili zaradi zapleta z donacijami “velikokrat deležni besed, ki jih ne bi želeli niti najhujšemu sovražniku”.

“Gasilci v društvo vstopimo prostovoljno in svoje delo opravljamo brezplačno. Vedno delujemo kot enota oziroma ekipa in ne kot posameznik. Predsednik PGD Mengeš Sandi Jaklič si je vzel pravico, da je na lastno pest izkoristil tekoči račun društva in račun na družbenem omrežju Facebook za pridobivanje donacij v korist posameznika (torej Sandija Zajca, op. p.),” in to brez, da bi soglasje podal upravni odbor, pravijo v PGD Mengeš.

Poudarjajo, da so na intervenciji poleg Zajca sodelovali tudi drugi gasilci, ki so jim katastrofalne poplave prav tako uničile domače hiše, a se zanje denarja ni zbiralo. “Namenoma? Mogoče,” namigujejo v PGD Mengeš.

reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš
Foto: PGD Mengeš

“‘Službo za odnose z javnostjo’ med intervencijo je namreč vodil predsednikov sorodnik in tudi sicer član PGD Mengeš. Po našem mnenju je bila s tem dejanjem izpostavljena neenakopravnost in diskriminacija do ostalih sodelujočih v intervenciji. To v gasilstvu ni zaželeno, je celo neetično in nemoralno, kar člani PGD Mengeš ostro obsojamo.”

Ker so člani dvomili o zakonitosti odločitve, so pridobili celo pravna mnenja. Zanimalo jih je namreč, kako lahko zbrana sredstva sploh nakažejo Zajcu. V Facebookovem zapisu so pojasnili, da zakon o društvih in statut društva prepovedujeta izplačilo denarja svojim članom, obligacijski zakonik pa, da prepoveduje bogatenje.

“V enem izmed pravniških mnenj je bilo namreč zapisano: Kakšen je bil namen zbiranja sredstev za prejemnika donacij? Je bila to odprava škode ali to, da je bil za opravljanje svojega prostovoljnega dela posameznik (pri čemer je bil le eden izmed akterjev dotične reševalne akcije) nagrajen, obogaten, plačan – kar pa ne gre skupaj z načeli prostovoljstva, temeljnimi načeli tovarištva, enakopravnosti, enostarešinstva in ekipnega delovanja;  za opravljeno delo pri pomoči sočloveku v nesreči ne moremo in ne smemo biti plačani.”

Odvetniki so – tako trdi PGD Mengeš – zatrdili, da z izplačilom društvo ne bo kršilo nobenega zakona.

Predsednik društva odstopil

Kot poročajo Slovenske novice, so člani PGD Mengeš na ponedeljkovi seji predsedniku društva izrekli nezaupnico. “Češ da sva vse skupaj načrtovala in si bova denar razdelila,” je za Slovenske novice dejal Zajc.

Za omenjen medij je predsednik društva Sandi Jaklič – ki mimogrede v vsem tem času niti enkrat ni stopil pred kamere, temveč je zaplet z donacijami vedno pojasnjeval namestnik poveljnika Primož Jagrič – povedal, da je ogorčen nad dogajanjem v društvu in da je včeraj podal tudi odstopno izjavo.

Dodal je, da je tako njemu kot poveljniku že februarja potekel petletni mandat, a so ju kot vodji obdržali še naprej.

Preverjali so, ali lahko denar donatorjem vrnejo

V zapisu so se mengeški gasilci sprehodili skozi večmesečno dogajanje.

Da je tako dolgo trajalo, da je Zajc donacije prejel, je po njihovih besedah vplivala odločitev predsednika PGD Mengeš, ki je sejo upravnega odbora sklical šele dva meseca po poplavah.

Prav tako so na dolžino postopka vplivale transakcije med bankami, pri katerih se je izgubil namen nakazila. Nato je na tretjo sejo upravnega odbora prišla še nekdanja partnerica Sandija Zajca in preko svoje odvetnice prosila, da se izplačilo donacij zamakne za 14 dni, dokler se nekdanja zakonca med seboj ne dogovorita, kako si bosta sredstva razdelila.

PGD Mengeš
Foto: N1

Spomnimo, da je zaplet z donacijami komentiral tudi obrambni minister Marjan Šarec in predlagal, da PGD Mengeš donatorjem denar vrne. “Če bi bilo to izvedljivo, bi se lahko vsak posamezni donator odločil, ali bo prejemnika donacij kontaktiral in mu sredstva namenil. Znašli smo se namreč v navzkrižnem ognju med zagovorniki, da prejemnik prejme vse donacije in med zagovorniki odprave škode na objektu, brez obogatitve prejemnika donacij,” so zapisali v društvu.

Dodali so, da zaradi “mogoče odškodninske odgovornosti” do Zajca vračilo denarja ljudem ni bilo možno, “saj bi s tem lahko finančno ogrozili društvo”.

Gasilska zveza: društvo ni imelo nobene pravne podlage za suspenz Zajca iz operative

PGD Mengeš je na Facebookovem profilu objavilo tudi mnenje Gasilske zveze Slovenije, kako naj bo Zajc sankcioniran, ker ni upošteval povelja na eni izmed novembrskih intervencij.

Gasilci so namreč tisti dan dobili poziv za intervencijo v prometni nesreči, v kateri so bile poškodovane štiri osebe. Zajc je prišel v gasilski dom, a ga je vodja enote PGD Mengeš zavrnil, saj da imajo dovolj ljudi. Čeprav mu je vodja enote ukazal, naj zapusti vozilo, naj bi mu Zajc dejal: “Ne grem, ker sem bolničar”.

Sandi Zajc
Foto: N1

Kot je v N1 STUDIO povedal namestnik poveljnika Primož Jagrič, ki pogovoru med gasilcema sicer ni bil priča, je vodja enote tako odločitev verjetno sprejel zaradi “vsega skupaj in nezaupanja”.

V sredini novembra se je nato sestala operativna enota gasilskega društva, ki je s 35 glasovi soglasno odločila, da Zajca suspendira iz operative.

A gasilska zveza zdaj ugotavlja, da ne poveljnik društva ne operativna enota nista imela nobene podlage za tak ukrep. O sankcioniranju posameznega gasilca lahko društvo namreč odloča zgolj disciplinska komisija po vnaprej določenem postopku.

Dodatno so v zvezi pojasnili, da lahko gasilec zavrne ukaz zgolj, če ni usposobljen ali opremljen za določeno intervencijo, če bi bilo neposredno ogroženo njegovo življenje ali pa če bi s tem storil kaznivo dejanje. Če nobeden od teh pogojev ni izpolnjen, lahko gasilca društvo sankcionira.

A pozor: ker PGD Mengeš nima sprejetega pravilnika o disciplinskem postopku, posameznega gasilca sploh ne morejo disciplinsko obravnavati ali kaznovati, saj bi bil postopek nezakonit, prav tako bi bila nezakonita sankcija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje