Vlada bi znižala nadomestilo ob dolgotrajni bolniški: “Vas ni nič sram”

Slovenija 28. Nov 202313:44 8 komentarjev
bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
V preteklem obdobju se je delež izdanih napotnic s stopnjo redno zmanjšal. (Foto: PROFIMEDIA)

V Delavski svetovalnici so kritični do ukrepa predloga interventnega zakona v zdravstvu, ki ga je vlada v petek poslala v državni zbor, ki bi znižal višino nadomestila ob dolgotrajni bolniški odsotnosti. Pričakujejo, da bo vlada iz zakona omenjen umaknila ukrep, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je v petek sprejela predlog interventnega zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, za katerega predlaga obravnavo v državnem zboru po nujnem postopku. Predlog med drugim prinaša tehnične rešitve za vpeljavo novega obveznega zdravstvenega prispevka, ob tem pa tudi številne ukrepe, s katerimi želi vlada reševati razmere v zdravstvu.

Nekaj sprememb predlog prinaša tudi pri višini osnov za bolniško nadomestilo. Doslej je posameznik denimo prvih 90 dni bolniške odsotnosti zaradi bolezni prejemal 80 odstotkov osnove, nato pa 90 odstotkov. Po predlogu zakona bi posameznik v primeru bolezni ves čas odsotnosti prejemal 80 odstotkov osnove.

To je zmotilo Delavsko svetovalnico. Predstavnik svetovalnice Goran Lukić je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil javni poziv, v katerem ga sprašuje, “če ga ni nič sram, ker se je spravil na dolgotrajno bolne”.

Vlada bo bolniško nadomestilo znižala ljudem na dolgotrajni bolniški, ki so že tako in tako na nižjih prejemkih, ki imajo hude zdravstvene težave, so onkološki bolniki, bolniki s kroničnimi mišično kostnimi obolenji in kroničnimi bolečinami, je opozoril Lukić in vlado pozval, naj umakne omenjeni predlog.

Ob tem je poudaril, da vzrok za absentizem ni pomanjkanje motivacije, pač pa delovna nezmožnost. “In tukaj se še enkrat znova problema lotevate pri repu. Problem so namreč visoke obremenitve na delovnih mestih, ki najedajo zdravje zaposlenih, in slaba dostopnost do zdravstvenih storitev in zdravljenja. Teh problemov ne rešujete, namesto tega z načrtovanimi ukrepi kaznujete ljudi, ki so kolateralna žrtev vašega nereševanja težav pri izvoru,” je Lukić še zapisal v pozivu Golobu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje