Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Svoboda

Slovenija 28. Nov 202313:03 15 komentarjev
Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

Mojca Šetinc Pašek je izstopila iz poslanske skupine največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda in se odločila, da se poda na samostojno poslansko pot. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je njen izstop komentiral z besedami, da je ''današnje stanje tudi posledica njenih ravnanj in odločitev''.

Mojca Šetinc Pašek je nepreklicno izstopila iz poslanske skupine Gibanje Svoboda (GS) in o tem obvestila vodjo poslanske skupine Boruta Sajovica. Odločitev je sprejela, potem ko jo je stranka predsednika vlade Roberta Goloba izključila iz svojih vrst in je bila na predlog poslanske skupine Svoboda razrešena kot članica in predsednica komisije državnega zbora (DZ), ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Šetinc Pašek bo od danes svojo parlamentarno pot nadaljevala kot samostojna poslanka. Odločitev o tem je utemeljila z besedami, da želi razbremeniti vodjo poslanske skupine Svoboda Sajovica nadaljnjega kršenja parlamentarnega poslovnika. “V skladu s parlamentarnim poslovnikom mora poslanska skupina poslancu, ki je del nje, zagotavljati delo v skladu z ustavo, zakonom o poslancih in v skladu s parlamentarnim poslovnikom. V zadnjem mesecu žal ni bilo tako,” je dejala.

Sedaj že nekdanja poslanka Svobode je v današnji izjavi poudarila, da še vedno ne ve, zakaj so jo izključili iz stranke. “Brez razlogov in na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena so me čez noč vrgli iz stranke. Ampak to zgodbo in to stranko sem že vrgla čez ramo,” je povedala.

Spomnimo, da so organi stranke Gibanje Svoboda Šetinc Pašek skupaj z nekdanjim poslancem LMŠ Robertom Pavšičem, ki je zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, iz stranke izključili 24. oktobra. To odločitev je predsednik stranke in premier Golob pospremil z besedami: “Nekdo, ki ne verjame, da je treba igrati za svojo ekipo in ves čas igra za neko drugo, v naši ekipi nima kaj iskati. Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati, na tistega, na katerega streljamo vsi v Svobodi. Ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj iskati.” Na vprašanje, za katero ekipo sta Šetinc Pašek in Pavšič igrala, pa predsednik vlade ni neposredno odgovoril.

Šetinc Pašek je napovedala, da bo kot samostojna poslanka delovala tako, kot je v času volilne kampanje obljubila volilkam in volilcem.

Mojca Šetinc Pašek in Urška Klakočar Zupančič
Šetinc Pašek je od danes samostojna poslanka (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Sajovic: Današnje stanje je posledica njenih ravnanj

Vodja poslanske skupine Svoboda Sajovic je v odzivu na izstop Šetinc Pašek iz poslanske skupine dejal, da je današnje stanje tudi posledica njenih ravnanj in odločitev, ki jih v celoti spoštuje. Dodal je, da je bila njena odločitev avtonomna in osebna. “Gre za osebne odločitve, ki jih spoštujem in ne komentiram,” je povedal in kolegici zaželel vse dobro na samostojni poti.

“Moja naloga je ohranjati enotnost in skrbeti za interese poslanske skupine,” je dejal Sajovic in poudaril, da se strinja, da mora imeti poslanec možnost opravljati svoje delo. “Pogoji in parlamentarna praksa pa so znani in predvidljivi. Vsakdo že vnaprej ve, kaj bo s svojo odločitvijo dobrega ali slabega pridobil,” je izpostavil. Glede vodenja preiskovalne komisije DZ pa je dejal, da ta ne pripada posamezniku, ampak poslanski skupini Gibanje Svoboda.

“Vsakdo bi moral biti pravilno obveščen o razlogih za razrešitev”

Predsednica DZ Klakočar Zupančič pa kot pravnica meni, da bi vsakdo moral biti pravilno obveščen o razlogih za kakršnokoli obdolžitev ali nameravano razrešitev, zato da se lahko o njih izreče. Po izključitvi poslanke Šetinc Pašek iz vseh delovnih teles DZ pa je Klakočar Zupančič spomnila na 34. člen poslovnika državnega zbora, ki pravi, da ima poslanec pravico in dolžnost, da se izreče, v katerih delovnih telesih DZ želi sodelovati. Izjavo o tem poslanec sporoči vodji poslanske skupine, če pa ni del nobene poslanske skupine, svojo izjavo pisno sporoči predsedniku DZ.

“Moje osebno mnenje kot pravnice in predsednice DZ je, da ima vsak poslanec, ne glede na to, ali je ali ni v poslanski skupini, pravico in dolžnost, da je član vsaj enega delovnega telesa. Šetinc Pašek mi bo kot samostojna poslanka skladno s poslovnikom sporočila, v katerih delovnih telesih želi sodelovati. Moja dolžnost potem bo, da na to opozorim vodje poslanskih skupin in da se na kolegiju predsednice DZ dogovorimo, kaj se lahko naredi. Ohraniti pa se morajo razmerja med koalicijo in opozicijo. Odločitev o ponovnem razrezu delovnih teles ni na predsednici DZ, ampak na vodjih poslanskih skupin,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje