Vlada bo kršiteljem neustavnih odlokov med epidemijo vrnila globe

Koronavirus 24. Nov 202214:33 > 14:43

Na vladi bodo do konca januarja pripravili zakon, ki bo omogočil vračilo že plačanih glob, izdanih med epidemijo covida-19 na podlagi nezakonitih in neustavnih pravnih podlag. Kot je povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, bo povračilo glob in stroškov prekrškovnih postopkov potekalo avtomatično. Vračilo bo državni proračun stalo nekaj več kot 1,7 milijona evrov.

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za normativno rešitev v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili v času obvladovanja epidemije covida-19. Kot je po seji povedala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, bodo zakonsko uredili podlago za vračilo vseh plačanih glob, ki so bile izdane med epidemijo na podlagi nezakonitih in neustavnih pravnih podlag. Prav tako bodo povrnili vse stroške prekrškovnih postopkov in prisilnih izterjav, ki so zaradi glob nastali.

Ministrica je napovedala, da se bodo ustavili tudi vsi prekrškovni postopki, prisilne izterjave in izvrševanje nadomestnega zapora, ki tečejo zaradi neustavnih zakonov.

Vračanje glob in stroškov bo potekalo avtomatično, zato upravičencem ne bo treba ukrepati. Kot je pojasnila ministrica Švarc Pipan, bodo vsi prizadeti posamezniki prejeli izračun, ki mu bodo v primeru napak lahko ugovarjali, avtomatizirano pa bo tudi izplačilo stroškov. Vse skupaj bo potekalo po vzoru vračila preplačane dohodnine, je dodala ministrica.

V prekrškovnih postopkih je bilo med epidemijo covida-19 naloženih nekaj več kot pet milijonov evrov. Do sedaj je bilo plačanih za okoli 1,7 milijona evrov glob, bo pa država morala vrniti nekoliko več denarja, saj je treba k skupnemu znesku plačanih glob prišteti še stroške postopkov, je opozorila ministrica. Denar za vračila bo šel iz državnega proračuna.

Vlada mora zakon pripraviti do 31. januarja prihodnje leto, po napovedi Švarc Pipan pa bi lahko bil pripravljen že prej. “Zakon mora biti sprejet še v državnem zboru in se bo po predvidenih rokih začel izvajati,” je povedala ministrica za pravosodje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.