Odprta pot za podpis sporazuma o zdravniških plačah

Slovenija 03. Feb 202218:05 > 19:07 0 komentarjev
Zdravniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je danes sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati za sklenitev aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Ocena finančnih učinkov znaša 113,5 milijona evrov na letni ravni. Vsebine na ministrstvu do zaključka pogajanj sicer ne komentirajo.

Osnovna pogajalska izhodišča, na podlagi katerih je vlada začela pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, je vlada sprejela na seji 20. januarja. Pogajanja so začeli prejšnji petek, po neuradnih informacijah pa so v minulih dneh dosegli dogovor, s katerim naj bi se plače večini dvignile za šest plačnih razredov, nekaterim zdravnikom specializantom tudi za sedem.

Z dogovorom naj bi sicer uvedli tudi nekatera nova delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike. Prav tako naj bi predvideli oblikovanje delovne skupine, ki bi pripravila zakonski predlog, ki bi urejal plače zdravnikov in zobozdravnikov. Ti so namreč sedaj vključeni v enotni plačni sistem javnega sektorja.

Ocena finančnih učinkov 113 milijonov evrov letno

Kot so na ministrstvu za zdravje zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, je med pogajanji “prišlo do spremembe načina, kako doseči posamezne cilje in povečanja finančnih posledic”. Ministrstvo je zato pripravilo dopolnjena izhodišča, ki bodo po njihovih navedbah omogočila realizacijo člena zadnjega interventnega zakona. Ta za zdravnike in zobozdravnike dviga plačni strop za šest razredov. Prav tako je ministrstvo dopolnilo del posebnih pogojev dela ter določilo kriterije za zasedbo novih delovnih mest.

Gradivo vključuje tudi predlog dogovora o nujnih ukrepih za ohranitev javnega zdravstva, plačah zdravnikov in zobozdravnikov ter o nadaljevanju pogajanj. Kot so pojasnili, ga sklepajo “primarno zaradi vzpostavitve ustreznih razmerij glede uvrstitev v plačne razrede za poklica zdravnika in zobozdravnika”. Ob tem upoštevajo sklenjeni stavkovni sporazum med vlado in zdravniškim sindikatom Fides iz leta 2016 in realizacijo že omenjenega člena interventnega zakona.

Ocena finančnih učinkov parafiranega dogovora znaša 113,52 milijonov evrov na letni ravni. Prvotna pogajalska izhodišča so bila ocenjena na 111,57 milijona evrov.

Bojana Beović
Borut Živulović/Bobo

Beović: Dvig plač del strategije za zaustavitev odhodov iz zdravniških vrst

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je v današnji izjavi o aktualnih vprašanjih še pred sprejetjem dopolnjenih izhodišč za pogajanja prizadevanja za dvig zdravniških plač označila za korak k ohranjanju javnega zdravstva. Kot je pojasnila, je dvig plač sicer del strategije za zaustavitev odhodov iz zdravniških vrst.

Na vprašanje glede dviga plač tudi za druge zaposlene v zdravstvu, denimo medicinske sestre, pa je odgovorila, da si po njenem vedenju zdravniški sindikat Fides zavzema za izstop vseh delavcev v zdravstvu iz plačnega sistema.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za STA navedli, da je delovna skupina predstavnikov zdravstvenega ministrstva in predstavnikov Fidesa, ki je v drugi polovici lanskega leta delala na predlogu novega zakona o plačah v zdravstvu, po mnenju Fidesa pripravila zelo dober predlog novega sistemskega zakona. “Logično se nam je zdelo, da bi zakon vključeval vse zaposlene v zdravstvu, ne le zdravnikov,” so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!