Vlada in visokošolski sindikat podpisala stavkovni sporazum

Slovenija 02. Feb 202417:17 0 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič sta podpisala sporazum o spremembah in dopolnitvah stavkovnega sporazuma, so sporočili z ministrstva. Stavkovni sporazum je vezan tudi na prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, podrobnosti sporazuma pa ne razkrivajo.

Vlada in visokošolski sindikat sta stavkovni sporazum, ki je vezan tudi na prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, sklenila julija. Podrobnosti o vsebini omenjenega sporazuma ne razkrivajo.

Pojasnili so zgolj, da je bila sprememba potrebna, ker so zaradi avgustovskih poplav nastale posledice na javnofinančnem področju, zaradi česar je bila prenova plačnega sistema javnih uslužbencev zamaknjena.

Kot je znano, so pogovori o spremembi potekali na željo vlade, ki je želela zamik nekaterih datumov, vezanih na reševanje plačnih vprašanj, v stavkovnih sporazumih z visokošolskim sindikatom, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Najprej ji je dogovor uspelo doseči s Svizom. Kot izhaja iz zapisa na spletni strani tega sindikata, so se v zameno za premik datumov za pravico do ločenih pogajanj in za začetek odpravljanja plačnih nesorazmerij dogovorili za vsebinsko izboljšanje stavkovnega sporazuma.

Pravico do ločenih pogajanj so preložili do 13. septembra, datum začetka izplačevanja dogovorjenih zvišanj pa na 1. januar 2025. So pa tokrat ta datum bistveno jasneje definirali in bo veljal tudi v primeru, če novi plačni sistem ne bi bil vzpostavljen, so navedli v Svizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!