Vlada in visokošolski sindikat vendarle zbližala pogajalska izhodišča

Slovenija 18. Nov 202217:56 > 17:56 1 komentar
Novinarska konferenca Visokošolski sindikat Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po potrditvi novih vladnih pogajalskih izhodišč za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) je današnji sestanek na ministrstvu za izobraževanje že minil v znamenju konkretnih pogajanj. "Videti je precej bolj obetavno, kot je bilo nazadnje," je po sestanku dejal predsednik VSS Gorazd Kovačič.

Po četrtkovi potrditvi novih vladnih pogajalskih izhodišč za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) je današnji sestanek na ministrstvu za izobraževanje že minil v znamenju konkretnih pogajanj o eni točki. “Videti je precej bolj obetavno, kot je bilo nazadnje,” je dejal predsednik VSS Gorazd Kovačič.

Vlada je namreč med pogajalskim procesom z VSS ugotovila, da je treba vladna pogajalska izhodišča spremeniti oziroma dopolniti. V četrtek je zato s sklepom določila nova pogajalska izhodišča, ki odgovarjajo celovito na vse stavkovne zahteve VSS, so sporočili iz urada za komuniciranje.

Prenova plačnega sistema v osmih mesecih verjetno ni možna

Kovačič je za STA povedal, da so današnjo sejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport namenili pogajanjem tako, kot so se dogovorili pred štirimi tedni. “Vladna pogajalska skupina je tokrat ponudila nova pogajalska izhodišča, po pregledu smo ugotovili, da tokrat ima mandat za vsebinsko dogovarjanje o celi vrsti zadev na resornih pogajanjih in za ureditev dogovorjenih zadev v kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje,” je pojasnil Kovačič.

Ocenjuje, da se je vladno stališče do razrešitve stavkovnih zahtev VSS precej spremenilo, a še so določene stvari, ki bi jih bodisi obravnavali na krovnih pogajanjih bodisi bi z dogovarjanjem počakali do prenove plačnega sistema, za katerega vlada upa, da bo dogovorjen že do konca junija 2023, kar so sklenili v nedavnem krovnem dogovoru. A Kovačič o tem dvomi, saj so v VSS večkrat opozorili, da je prenova plačnega sistema obsežen projekt, zato v osmih mesecih po njegovem mnenju verjetno ne bo uresničen.

“Kakorkoli že, strinjali smo se, da se lahko pogajanja vsebinsko začnejo, najprej o tistih zadevah, za katere že imajo mandat v tem trenutku in smo se že ene take točke lotili. Gre za natančnejšo ureditev pedagoških normativov, o katerih se pogovarjamo vsebinsko, kaj želimo, ali je to, kar smo predlagali, v redu zapisano. Skratka, začel se je pravi pogajalski proces v smislu, da delamo na tem, da zapiramo posamezne zadeve iz stavkovnih zahtev,” je dejal Kovačič, ki z optimizmom gleda na prihodnja pogajanja.

Pri ureditvi normativov v VSS zahtevajo, da se “dokončno onemogoči nezakonita varčevalna praksa na nekaterih fakultetah in akademijah, kjer morajo zaposleni za osnovno plačo predavati celo 12 namesto zakonsko predpisanih šest ur tedensko”.

Glede na to, da je VSS 27. oktobra sprejel sklep o začetku priprav na nadaljevanje stavke v visokem šolstvu zaradi zastoja v pogajanjih glede razreševanja njihovih stavkovnih zahtev, pa Kovačič pravi, da je “zdaj videti precej drugače in da se v nadaljevanju posvečajo pogajalskemu procesu”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje