Vlada je imenovala 13 državnih tožilcev

Slovenija 02. Jun 202217:51 2 komentarja
Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović /BOBO

Vlada je imenovala 13 državnih tožilcev. Medtem ko je vlada dosedanjega premierja Janeza Janše zadrževala imenovanja novih državnih tožilcev, pristojni opozarjajo na manko državnih tožilcev v Sloveniji.

Na predlog pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan je vlada imenovala 13 državnih tožilcev. Dva tožilca je imenovala na Vrhovnem državnem tožilstvu, štiri na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, tri na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, dva na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, po enega pa na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru in na Okrožnem državnem tožilstvu v Kranju.

Švarc Pipan je odpravo blokade imenovanj državnih tožilcev napovedala kot eno od prvih potez po nastopu funkcije, so na ministrstvu za pravosodje spomnili v sporočilu za javnost. Po njenih besedah je “blokada imenovanj državnih tožilcev nedopustna praksa, ki je povzročila precejšnjo kadrovsko stisko v tožilskih vrstah.”

Ministrstvo za pravosodje je zapisalo, da se državnotožilska organizacija “sooča z velikim pomanjkanjem državnih tožilcev in že dalj časa opozarja na pereče kadrovske razmere na državnih tožilstvih, ki so nastale s tem, da prejšnja Vlada Republike Slovenije ni odločila o prejetih predlogih za imenovanje.” 31. decembra so tako funkcijo opravljali le 203 državnotožilski funkcionarji, skupno število državnih tožilcev pa dosega le slabe tri četrtine sistematiziranih mest, predvidenih v Odredbi o številu mest državnih tožilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje