Vlada namenila dodatne milijone za obnovo uničenih cest in železnic

Slovenija 15. Sep 202323:14 0 komentarjev
Cesta Šentjakob–Ribce, most čez Kamniško Bistrico pri Dolu
Cesta Šentjakob–Ribce, most čez Kamniško Bistrico pri Dolu (Foto: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo)

Vlada je na današnji seji dopisni seji sklenila, da bo ministrstvu za infrastrukturo zagotovila dodaten denar za izvedbo interventnih ukrepov na prometni infrastrukturi, ki so posledica avgustovske ujme in prejšnjih neurij. Za ukrepe na cestnem in železniškem omrežju je vlada skupaj predvidela nekaj več kot 56 milijonov evrov.

Kot so z vladnega urada za komuniciranje sporočili po dopisni seji, je vlada infrastrukturnemu ministrstvu za izvedbo interventnih ukrepov na cestni infrastrukturi, ki so potrebni zaradi odprave posledic neurij v času do začetka avgusta, namenila dodatnih šest milijonov evrov. Za izvedbo interventnih ukrepov na prometni (cestni in železniški) infrastrukturi za odpravo posledic poplav in plazov, ki so posledica ujme 4. avgusta 2023, pa še 50,4 milijona evrov.

V rebalansu za letos je bilo v okviru rednega vzdrževanja državnih cest načrtovano približno 4,1 milijonov evrov obveznosti, doslej pa je bilo evidentiranih že za 10,3 milijonov evrov obveznosti, in sicer brez obveznosti iz zadnjih poplav in plazov iz začetka avgusta. Na podlagi navedenega, se za odpravo posledic elementarnih dogodkov na državnem cestnem omrežju, ki so se zgodili še pred ujmami oz. poplavami v začetku avgusta, zagotovi dodatnih šest milijonov evrov, je sklenila vlada.

Vlada je ob tem ugotovila, da je letos skupnih dodatnih stroškov iz naslova odprave posledic avgustovske ujme na cestni infrastrukturi za 40 milijonov evrov, na železniški infrastrukturi pa je teh dodatnih stroškov za 10,4 milijona evrov. Zato je vlada zagotovila pravico porabe za odpravo posledic elementarnih dogodkov na državnem cestnem in železniškem omrežju v višini 50,4 milijona evrov.

Direkcija RS za infrastrukturo, ki zagotavlja varno in nemoteno izvajanje prometa na cestni in železniški infrastrukturi, je takoj po ujmi v začetku avgusta pristopila k odpravljanju škode. Zaradi tega ima direkcija po ocenah za dodatnih 9,7 milijona evrov obveznosti iz naslova prvih nujnih del za vzpostavitev zasilne prevoznosti cest za zagotavljanje osnovne oskrbe. Za zagotavljanje varne prevoznosti cest oz. za vzpostavitev v prvotno stanje pred ujmo pa bo potrebnih še dodatnih 30,3 milijona evrov, so navedli.

Na železniški infrastrukturi je dodatnih stroškov za 10,4 milijona evrov. Upravljavec javne železniške infrastrukture je za zagotavljanje osnovne prepustne zmogljivosti prog izvedel sanacijo naplavin, plazov in hudournikov na železniško progo, ter z dodatnimi ukrepi zagotovil višje hitrosti odvijanja prometa. Ponekod pa je s končnimi ukrepi tudi že vzpostavil stanje pred ujmo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!