Vlada o 20-dnevnem podaljšanju nadzora. Bo Italija na meji celo zimo?

Slovenija 27. Okt 202308:38 0 komentarjev
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Vlada naj bi danes na dopisni seji potrdila 20-dnevno podaljšanje nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo tako trajal do 19. novembra. Italija je medtem nakazala, da bi lahko nadzor na italijansko-slovenski meji trajal celo zimo.

Vlada bo danes na dopisni seji predvidoma sprejela sklep o podaljšanju začasnega nadzora na mejah z Madžarsko in Hrvaško za 20 dni, do 19. novembra. Slovenija, ki je mejni nadzor v soboto uvedla po odločitvi Italije o nadzoru na slovenski meji, naj bi ga sicer pozneje najverjetneje podaljšala za skupno obdobje dveh mesecev.

Premier Robert Golob je v četrtek v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Italija nadzor na meji s Slovenijo odpravila pred božičem, tako da bo lahko to storila tudi Slovenija na mejah s Hrvaško in Madžarsko. V Rimu so sicer že nakazali, da bi lahko nadzor predvidoma potekal celo zimo.

Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora na mejah navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

O ponovno vzpostavljenem nadzoru in o tem, kako čim bolj zmanjšati vpliv nadzora na državljane omenjenih treh držav, ki dnevno prečkajo mejo, bodo v četrtek v Trstu razpravljali notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške.

Premier Golob pa je v četrtek napovedal, da bo 14. novembra na obisku pri italijanski kolegici Giorgii Meloni.

Vlada bo danes po napovedih potrdila in v DZ poslala tudi predlog novele zakona o interventnih ukrepih po ujmi ter zakona o obnovi in razvoju. Zakon o interventnih ukrepih po ujmi je DZ sprejel avgusta, vlada pa se je za pripravo sprememb odločila, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanjskih objektov. Predlog novele sicer predvideva tudi ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!